Thessaloniki Magazine

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΑΝΔΡΕΑΔΗ: Πρωτοποριακά προγράμματα για το Δημοτικό

 

Συνέντευξη με τη Διευθύντρια Δημοτικού των «Εκπαιδευτηρίων Ανδρεάδη»

κ. Περσεφόνη Ασλάνογλου

 

Ξεκινώντας στα Εκπαιδευτήρια Ανδρεάδη από τον Παιδικό Σταθμό και συνεχίζοντας στο Νηπιαγωγείο, το παιδί έχει προετοιμαστεί κατάλληλα για την ομαλή του μετάβαση στο Δημοτικό Σχολείο, που θέτει τα «θεμέλια» όχι μόνο των γνώσεων, αλλά και της ίδιας της ζωής. Η Διευθύντρια του Δημοτικού των Εκπαιδευτηρίων, Περσεφόνη Ασλάνογλου, μας εξηγεί τη φιλοσοφία και τα πρωτοποριακά προγράμματα που εφαρμόζονται για τους μικρούς μαθητές.

 

Τα πρώτα εκπαιδευτικά βήματα κάθε παιδιού είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Πώς δημιουργείτε τις κατάλληλες συνθήκες ώστε η πρώτη επαφή με τον χώρο της γνώσης να γίνει ομαλά και ευχάριστα;

Το παιδί που θα πάει στην Α’ δημοτικού νιώθει μέσα του έναν έμφυτο ενθουσιασμό για το μεγάλο σχολείο! Αγωνιά να μάθει να γράφει και να διαβάζει και να νιώσει πως τα καταφέρνει. Σε αυτόν ακριβώς τον ενθουσιασμό στηριζόμαστε και από τις πρώτες μέρες στο σχολείο, μέσα από εύκολες και διασκεδαστικές δραστηριότητες, βοηθάμε το παιδί να νιώσει αυτοπεποίθηση πως θα τα καταφέρει, να απαλλαγεί από το άγχος που πιθανόν να είχε και να αγαπήσει το σχολείο, ώστε να θέλει καθημερινά να πηγαίνει σε αυτό. Η μυστική συνταγή της επιτυχίας μας είναι μία: η αγάπη που έχουμε για το παιδί. Αυτό με τη σειρά του μας εμπιστεύεται και δέχεται τα όρια που θέτουμε από κοινού και που θα φέρουν την αγαπημένη και ασφαλή γι’ αυτή την ηλικία «ρουτίνα».

Παράλληλα με το Πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας, υπάρχουν επιπλέον ειδικά ή και καινοτόμα επιμορφωτικά προγράμματα που εφαρμόζετε για το Δημοτικό;

Στα Εκπαιδευτήρια Ανδρεάδη εφαρμόζουμε σειρά καινοτομιών και ειδικών προγραμμάτων που στόχο έχουν την ενίσχυση και εμβάθυνση των γνώσεων των παιδιών και την ισορροπημένη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους. Στο πλαίσιο αυτό εφαρμόζουμε:

• Ενισχυτική διδασκαλία με επιπλέον ώρες διδασκαλίας στα Ελληνικά, στα Μαθηματικά και στην Αγγλική γλώσσα και διαφοροποιημένες από το βασικό πρόγραμμα, δραστηριότητες

και εργασίες.

• Δηµιουργικό πρόγραµµα µαθητικών οµάδων όπου δίνεται η δυνατότητα σε κάθε παιδί να επιλέξει την οµάδα προτίµησής του μέσα από επιλογές steam, πολιτισμού και αθλητισμού.

• Ειδικά επιμορφωτικά προγράμματα σε συνεργασία με Πανεπιστήμια και εξειδικευμένους συνεργάτες όπως Ρομποτική, Νανοτεχνολογία, Αρχιτεκτονική, Πληροφορική, Art & Design.

• Σταθερές εκπαιδευτικές δράσεις όπως «Οικολογικό Σχολείο», «Τράπεζα Αλληλεγγύης-Τα παιδιά για τα παιδιά», ετήσιο “Steam Project & Festival”, διαγωνισμός αγγλικής ορθογραφίας «Spelling Bee», «Σχολείο Επιχειρηματικότητας».

Είστε από τα λίγα σχολεία στην Ελλάδα που διαθέτουν πρόγραμμα μελέτης. Τι είναι αυτό και πώς ωφελεί;

Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που εφαρμόζουμε στα Εκπαιδευτήρια Ανδρεάδη, όπου οι μαθητές καθημερινά μελετούν τα μαθήματά τους και προετοιμάζονται για την επόμενη μέρα με τη συνδρομή έμπειρων εκπαιδευτικών. Έτσι, οι μαθητές επιστρέφουν σπίτι τους έτοιμοι, έχοντας μόνο ελεύθερο χρόνο, χωρίς καμία σχολική υποχρέωση. Επιπλέον, οι μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό μαθαίνουν να οργανώνουν το διάβασμά τους σε σωστά χρονικά πλαίσια. Αποκτούν έτσι ένα εφόδιο που θα τους χρησιμεύσει σε όλη τη μαθητική τους πορεία, αλλά και την αυτοπεποίθηση ότι μπορούν να μελετήσουν αποδοτικά, χωρίς κάποια βοήθεια.

Το πρόγραμμα Μελέτης σε συνδυασμό με τις επιπλέον ώρες διδασκαλίας στα πρωτεύοντα μαθήματα (Γλώσσα, Μαθηματικά) και στα Αγγλικά, καθώς και το εκπαιδευτικό μοντέλο που εφαρμόζουμε για μάθηση μέσα στην τάξη, απαλλάσσουν τους γονείς από το πρόσθετο άγχος συνεχούς παρακολούθησης της προόδου και προετοιμασίας των παιδιών τους για το σχολείο, δίνοντάς τους την ευκαιρία να περάσουν στο σπίτι ποιοτικό και δημιουργικό χρόνο μαζί τους και να χτίσουν την πολύτιμη σχέση παιδιού-γονέα.

 

“ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΑΝΔΡΕΑΔΗ”

Παιδικός Σταθμός – Νηπιαγωγείο – Δημοτικό

ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΤΗΛ. 231 069 9900

www.andreadis-school.gr