Thessaloniki Magazine

Τα οφέλη του αθλητισμού στο παιδί

Ο αθλητισμός δεν είναι απλά μερικές ώρες διασκέδασης και άσκησης, αλλά αποτελεί μία ολόκληρη φιλοσοφία ζωής, μέσα από την οποία το παιδί παίρνει πολύτιμα μαθήματα που θα το ακολουθούν για πάντα. Τα σωματικά οφέλη από την άσκηση είναι λίγο πολύ γνωστά. Εκείνο που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι ότι η άσκηση δρα καταλυτικά στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του παιδιού.

Εξάσκηση για τη ζωή

Τα παιδιά μέσα από τα αθληματα μαθαίνουν να αυτοπειθαρχούν, κάτι που αυξάνει την αυτοπεποίθηση και την αυτογνωσία τους. Μαθαίνουν να συνεργάζονται για την επίτευξη ενός στόχου και, μεγαλώνοντας, κατανοούν ότι πρέπει να προσπαθήσουν ακόμα περισσότερο αν θέλουν να διακριθούν. Άλλωστε, μέσω του αθλητισμού το παιδί μαθαίνει να φροντίζει τον εαυτό του, το σώμα του, τη διατροφή του και υιοθετεί ένα πιο υγιές πρότυπο ζωής που θα το ακολουθεί και στην ενήλικη ζωή του.

Πρακτικά εφόδια

Υπάρχει και η πρακτική πλευρά των μαθημάτων που προσφέρει ο αθλητισμός. Με την κολύμβηση, για παράδειγμα, το παιδί μαθαίνει να είναι ασφαλές στην θάλασσα και στην πισίνα. Τα αθλήματα αυτοάμυνας, όπως το καράτε και το τάε-κβο-ντο δείχνουν στα παιδιά τρόπους να προστατεύουν τον εαυτό τους, αν ποτέ βρεθούν σε βίαιη κατάσταση.

Η σωστή επιλογή

Οι γονείς μπορούν να προτείνουν διαφορετικές δραστηριότητες, μέχρι το παιδί να βρει κάποια που του αρέσει. Καλό είναι τα παιδιά να ασχοληθούν με όποια δραστηριότητα τους φανεί ενδιαφέρουσα, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν μόνα τους τι τους αρέσει να κάνουν και τι όχι, ενώ θα ανακαλύψουν τα ταλέντα και τις ικανότητές τους σε νέα πράγματα.

Διαρκής προσπάθεια

Όταν το παιδί δοκιμάζει κάποιο νέο άθλημα, μην το αφήσετε να το εγκαταλείψει με την πρώτη δυσκολία. Είναι σημαντικό να κατανοούν πως όταν ξεκινούν κάτι πρέπει να το ολοκληρώνουν. Ο αθλητισμός αναγκάζει τα παιδιά να σκέφτονται προσεκτικά τις επιλογές τους και να συνειδητοποιούν πως όταν δεσμεύονται με κάτι, οφείλουν να το στηρίξουν. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι είναι αναγκασμένα να κάνουν κάποιο σπορ για πάντα, αν πάψει να τους ευχαριστεί. Είναι, όμως, σημαντικό να ολοκληρώσουν π.χ. μία σεζόν ενός αθλήματος, πριν δοκιμάσουν κάποιο άλλο.

 

Πηγή: https://www.mama365.gr/