Thessaloniki Magazine

15 τρόποι για να ενισχύσετε την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας

 

Η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης των παιδιών είναι ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα τους γονείς, καθώς αντιλαμβάνονται ότι είναι ένας παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις των παιδιών τους με τους συνομήλικους, τη σχολική τους επίδοση, την ανάπτυξη των ταλέντων και των δεξιοτήτων τους και συνολικότερα τη ζωή τους.

Η αυτοπεποίθηση σχετίζεται με τις διαμορφωμένες πεποιθήσεις των ανθρώπων αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους. Η ανάπτυξή της είναι μια δυναμική διαδικασία που ξεκινάει από τη βρεφική ηλικία και συνεχίζεται καθόλη τη διάρκεια της ζωής του ατόμου. Επηρεάζει τόσο τη συμπεριφορά όσο και τη μάθηση των παιδιών. Επίσης, είναι καθοριστική για την ψυχική υγεία των ατόμων και τη διαμόρφωση των διαπροσωπικών τους σχέσεων. Παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την αυτοπεποίθηση ενός παιδιού είναι η αυτοπεποίθηση των γονιών του, η αποδοχή και η αγάπη που εισπράττει, αλλά και η ύπαρξη σαφών προσδιορισμένων ορίων και κανόνων.

Ορισμένοι τρόποι με τους οποίους θα βοηθήσετε το παιδί σας να χτίσει την αυτοπεποίθηση, αυτοί είναι οι εξής:

• Βρείτε χρόνο για παιχνίδι. Οι ώρες που παίζετε με τα παιδιά σας δείχνουν ότι είναι πολύτιμες και αξίζουν τον χρόνο σας. Εστιάστε την προσοχή στο παιδί σας κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Αν παίζεται μηχανικά θα γίνει αντιληπτό και θα αντιδράσει.

• Αναθέστε του μικρές εργασίες. Τα παιδιά χρειάζονται ευκαιρίες να παρουσιάσουν τις δεξιότητές τους και αισθάνονται ότι η συμβολή τους εκτιμάται. Μπορείτε να τους ζητήσετε να βοηθήσουν με τις δουλειές του σπιτιού όπως το στρώσιμο του κρεβατιού, την τακτοποίηση των παπουτσιών, το μάζεμα των παιχνιδιών κ.α. Με αυτό τον τρόπο το παιδί θα νιώσει υπεύθυνο και ισότιμο μέλος του σπιτιού.

• Αποφύγετε τις συγκρίσεις. Το κάθε παιδί είναι μοναδικό, με τις δικές του ιδιαίτερες ικανότητες, τις οποίες μπορείτε να το βοηθήσετε να ανακαλύψει και να εξελίξει.

• Περιορίστε την κριτική και τις επιπλήξεις. Συζητάτε μαζί τους και προσπαθείτε να βρείτε τι πήγε στραβά. Και φυσικά το ενθαρρύνετε να ξαναπροσπαθήσει.

• Επιβραβεύεστε το με λόγια και με αγκαλιές. Μην αφήνετε να περνούν απαρατήρητες και ασχολίαστες οι καλές στιγμές του παιδιού.

• Δώστε προσοχή όταν το παιδί θέλει να σας μιλήσει. Μην το διακόπτετε και προσπαθήστε να καταλάβετε τι προσπαθεί να σας πει.

• Ενθαρρύνετε το παιδί να παίρνει πρωτοβουλίες. Ακόμα και αν το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό, δεν πειράζει. Την επόμενη φορά θα είναι σίγουρα καλύτερα.

• Εστιάστε στα θετικά στοιχεία της προσωπικότητας του παιδιού και αναδείξτε τα.

• Ενθαρρύνετε την περιέργειά του. Κάποιες φορές οι ερωτήσεις του παιδιού ενδεχομένως να κουράζουν. Είναι όμως απαραίτητες για την ανάπτυξη και την αυτοπεποίθησή του.

• Μην θεωρείτε τίποτα δεδομένο. Αν κάτι για σας φαντάζει εύκολο για το παιδί σας δεν είναι. Μην ξεχνάτε λοιπόν να το στηρίζετε κάθε φορά που προσπαθεί, και ειδικά όταν αποτυγχάνει.

• Αν το παιδί πιστεύει ότι κάτι είναι σημαντικό, θεωρήστε το κι εσείς.

• Αν δεν βρίσκετε τα σωστά λόγια, απλώς αγκαλιάστε το...