Thessaloniki Magazine

Ταξίδι στην Ελληνική μαγειρική: Γεύσεις & Αρώματα των τόπων μας

 

Η ελληνική μαγειρική, με την ποικιλία και την ποιότητα των υλικών της, με τους σοφούς, ευεργετικούς συνδυασμούς και τη γνώση αιώνων απολαμβάνει προνομιακή θέση στην παγκόσμια κουλτούρα της γεύσης. Η Ελλάδα χαρακτηρίζεται από το πλήθος των νησιών της και το έντονο ανάγλυφο της ηπειρωτικής χώρας. Αυτή η μορφολογική ποικιλία δημιουργεί «κόσμους μέσα σε κόσμους».

Κοινά χαρακτηριστικά είναι οι εξαιρετικές πρώτες ύλες και τα αρώματα της εύφορης γης: ρίγανη, θυμάρι, δάφνη, δεντρολίβανο, λεμόνι, και, βέβαια, ελαιόλαδο.

Εκλεκτά κρέατα μικρής παραγωγής, ολόφρεσκα ψάρια, πεντανόστιμα όστρακα και θαλασσινά, όσπρια, φρούτα, ευεργετικά λαχανικά και τυροκομικά αναγνωρισμένα παγκοσμίως, συνοδευμένα από λαμπερό κρασί, δημιουργούν ένα καλειδοσκόπιο γεύσεων!

Ανήσυχοι και δημιουργικοί μάγειρες, δουλεύοντας πάνω σε παραδοσιακές συνταγές, χρησιμοποιώντας πολλές φορές ευφάνταστους συνδυασμούς εκλεκτών υλικών, κερδίζουν διακρίσεις σε παγκόσμιες διοργανώσεις καθιερώνοντας την Ελλάδα ως έναν από τους ναούς της υψηλής μαγειρικής τέχνης.

 

Κυκλαδίτικη σαγήνη - Γεύσεις από ήλιο και θάλασσα

Οι Κυκλάδες αποτελούν μια επικράτεια φτιαγμένη από ήλιο, θάλασσα και αναζωογονητικό άνεμο. Το ιδιαίτερο μικροκλίμα κάθε νησιού έχει συμβάλει στην παραγωγή τοπικών προϊόντων, μερικά από τα οποία είναι μοναδικά στον κόσμο. Η μαγειρική των Κυκλάδων είναι αρχέγονη και απηχεί τον απέραντο πολιτισμό της. Με δυνατό χαρακτήρα, ξεχωριστές πρώτες ύλες, μεθυστικά αρώματα και προϊόντα που ωριμάζουν κάτω από τον έντονο ήλιο, αποτελεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στην ελληνική και την παγκόσμια γαστρονομία.

Το περιβόητο φρικασέ με ξινά χόρτα, η καπαροσαλάτα, το μαστέλο (αρνάκι στο φούρνο με μυρωδικά και κρασί), οι ρεβιθοκεφτέδες και η μελόπιτα της Σίφνου, οι μακαρούνες, οι μαραθοτηγανίτες της Σερίφου, σγαρδούμια της Σαντορίνης, τα μελιτερά της Ανάφης, η φρουτάλια της Άνδρου, η λαδένια στην Κίμωλο είναι μερικές μόνο από τις πολλές συνταγές της κυκλαδίτικης μαγειρικής παράδοσης.

Η ομορφιά των νησιών των Κυκλάδων έχει γίνει πόλος έλξης, όχι μόνο για τους ταξιδιώτες, αλλά και για δημιουργούς της μαγειρικής τέχνης, που έρχονται εδώ και μοιράζονται τις γνώσεις τους και την αγάπη τους για την ελληνική κουζίνα. Τα εστιατόρια των Κυκλάδων κατέχουν περίοπτη θέση στη διεθνή κατάταξη και τιμώνται ιδιαιτέρως από τους ρέκτες των υψηλών απολαύσεων.

 

Επτανησιακή κουζίνα – Άρωμα κοσμοπολιτισμού

Οι γεύσεις του Ιονίου, με λατινίζουσες ονομασίες και δυνατό χαρακτήρα, αποτελούν ένα ξεχωριστό κεφάλαιο της ελληνικής γαστρονομίας. Το σαβόρο (=ξινό), σήμα κατατεθέν της επτανησιακής κουζίνας, είναι μια υπέροχη συνταγή με ξύδι και δεντρολίβανο που χρησιμοποιείται ευρέως στα Ιόνια νησιά για να αρωματιστούν και να συντηρηθούν τα ψάρια, αλλά και τα λαχανικά.

Το μπουρδέτο, το σοφρίτο, η παστιτσάδα, το στιφάδο, η στραπατσάδα, το τσιγαρέλι, το παστίτσιο της νόνας, ο μπακαλιάρος με αγιάδα, είναι συνταγές που ενσωματώνουν αιώνες ιστορίας και πολιτισμού.

Υπέροχα κρασιά και μοναδικά ποτά, όπως το λικέρ κουμ κουάτ και η τσιτσιμπύρα, αλλά και γλυκά όπως τα παντεσπάνια, οι μάντολες και τα παστέλια αποτελούν τα συνοδευτικά της πλούσιας και ταυτόχρονα ντελικάτης γευστικής κουλτούρας του Ιονίου.

 

Κρήτη – Τα ελιξίρια της ζωής

Η Κρήτη είναι ένας αγαπημένος προορισμός που προσφέρει μεγάλες συγκινήσεις και στο πεδίο της αυθεντικής γαστρονομίας. Η ανακάλυψη των μυστικών της κρητικής κουζίνας, άρρηκτα συνδεδεμένη με τις αρχές της μεσογειακής διατροφής, είναι ένα κάλεσμα να γευτεί κανείς την τέχνη της ίδιας της ζωής.

Το χανιώτικο πιλάφι, με κόκορα και αρνάκι, το περίφημο «οφτό» κατσικάκι που θα το γευτεί κανείς παντού στην Κρήτη, τα ολόγλυκα καλιτσούνια και οι δίπλες, οι ολόφρεσκες σαλάτες με σταμναγκάθι και ο παραδοσιακός ντάκος, είναι μερικές μόνο από τις συνταγές της παραδοσιακής κρητικής κουζίνας.

Στα Χανιά, στο Ηράκλειο, στο Ρέθυμνο, στην Ιεράπετρα, στη Σητεία, αλλά και σε μικρότερες πόλεις, έχουν δημιουργηθεί πρότυπα εστιατόρια υψηλών προδιαγραφών τα οποία έχουν εγκαινιάσει μια νέα χρυσή εποχή για την κρητική γαστρονομία.

 

Δωδεκάνησα – Η μαγειρική ως μαγεία

Η γαστρονομική παλέτα της ιπποτικής Ρόδου, της Καρπάθου, της Πάτμου, του Καστελόριζου και των υπολοίπων νησιών απηχούν το συναπάντημα των πολιτισμών που συντελέστηκε εδώ. Η δωδεκανησιακή κουζίνα είναι ιδιαίτερα πλούσια.

Το γεμιστό κατσικάκι, που λέγεται καπαμάς, τα ντολμαδάκια με αμπελόφυλλο και μυρωδικά, το Κασιώτικο πιλάφι, το βυζάντι της Καρπάθου, οι μπουκουνιές (χοιρινό μαγειρεμένο με πολλά μυρωδικά) αλλά και τα υπέροχα γλυκά, τα ξεροτήγανα, οι παστελαριές και πολλά άλλα προσφέρουν μοναδικές συγκινήσεις.

Οι επιρροές της παράδοσης είναι ζωντανές στα Δωδεκάνησα και αναδεικνύουν όλο το πανόραμα της ανατολικής Μεσογείου.

 

Ηπειρωτική Ελλάδα – Η σοφία των γεύσεων

Οι ορεινές περιοχές είναι η επικράτεια των εκλεκτών κρεάτων. Η Ελλάδα έχει μεγάλη παράδοση στα «οπτά» κρέατα, δηλαδή αυτά που ψήνονται στα κάρβουνα, τη φωτιά ή τη σούβλα. Η μεγάλη γιορτή της άνοιξης, το Πάσχα, γιορτάζεται πάνδημα με τη συνοδεία απολαυστικών συνταγών με αρνί ή κατσίκι.

Οι παραδοσιακές πίτες είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο της ελληνικής κουζίνας. Πολλές και διαφορετικές επεξεργασίες της ζύμης δίνουν μια μεγάλη ποικιλία από φύλλα, άλλοτε λεπτά και διάφανα κι άλλοτε πάλι τριφτά και πιο πλούσια.

Με αυτές τις ζύμες η ελληνική φαντασία δημιούργησε έναν ατελείωτο αριθμό από γευστικούς συνδυασμούς. Πίτες αλμυρές, με τυρί, χόρτα, κρέας, ή γλυκές με γάλα, με ρύζι, με κανέλα, με γιαούρτι… οι δημιουργίες είναι ανεξάντλητες.

Η Θράκη, η Μακεδονία, η Θεσσαλία, η Ήπειρος, η Πελοπόννησος, κάθε γωνιά της Ελλάδας φτιάχνει τις δικές της πίτες, στο φούρνο ή στο τηγάνι. Είναι το απαραίτητο συνοδευτικό του πλούσιου τραπεζιού και η περηφάνια κάθε τοπικής μαγειρικής.

 

Πηγή: www.visitgreece.gr