Thessaloniki Magazine

Ψηφιακό ευρώ: Τι είναι και πώς θα λειτουργεί

Γράφει η Γιολάντα Τσαβδάρη

Συντάκτρια της ομάδας citycampus.gr 

 

Πρόκειται για την ψηφιοποίηση του ευρώ που υπάρχει σε όλων τις τσέπες και τα πορτοφόλια. Το ψηφιακό ευρώ είναι ένα από τα οράματα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που φαίνεται να αποκτά μεγάλη απήχηση την εποχή που ζούμε, δηλαδή την εποχή των ηλεκτρονικών πληρωμών, του ψηφιακού μετασχηματισμού και του «ηλεκτρονικού χρήματος».

Πλέον έχει καταστεί σαφές πως η ψηφιοποίηση του ευρώ θα πραγματοποιηθεί. Αυτό που απασχολεί τους ενδιαφερόμενους είναι το πότε και το πώς. Η ίδια η Cristine Lagarde, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας, δήλωσε στο συνέδριο που πραγματοποίησε το Reuters πως το ψηφιακό ευρώ αναμένεται να γίνει πραγματικότητα μέσα στην επόμενη πενταετία.

Στις παραπάνω δηλώσεις της τόνισε πως «θα χρειαστεί πολύς χρόνος μέχρι να βεβαιωθούμε πως το ψηφιακό ευρώ είναι ασφαλές». Αυτό σημαίνει πως ναι μεν υπάρχει ζήτηση για ένα ψηφιακό νόμισμα, ωστόσο υπάρχει και η μεγάλη ανάγκη ενός συστήματος που θα διαφυλάσσει την ασφάλεια και την ακεραιότητα τους εγχειρήματος αυτού και θα αντιμετωπίζει κινδύνους όπως πιθανές κυβερνοεπιθέσεις. Παρόλα αυτά η ίδια δήλωσε πως τα τραπεζογραμμάτια (το φυσικό χρήμα) θα παραμείνουν όπως τα ξέρουμε. Για ένα διάστημα δηλαδή θα συνυπάρχει το ψηφιακό με το φυσικό χρήμα. Τα σχόλια αυτά ειπώθηκαν έπειτα από την ολοκλήρωση μιας διαβούλευσης που πραγματοποίησε τη ΕΚΤ για το ψηφιακό ευρώ.

Τι είναι το «ψηφιακό ευρώ»

Το ψηφιακό ευρώ θα είναι όπως το παραδοσιακό ευρώ αλλά σε ηλεκτρονική μορφή. Η μορφή αυτή θα εκδίδεται από το Ευρωσύστημα, το οποίο αποτελείται από την ΕΚΤ και τις κεντρικές τράπεζες όπως η Τράπεζα της Ελλάδος, και θα διατίθεται σε όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Η έκδοση ενός ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας εξετάζεται λόγω της στήριξης του ψηφιακού μετασχηματισμού της οικονομίας και της στρατηγικής ανεξαρτησίας της ΕΕ ως απάντηση στην υποβάθμιση του ρόλου των μετρητών ως μέσω πληρωμής.

Ποιος ο αντίκτυπος

Οι μελέτες ήδη ερευνούν τις πιθανές επιδράσεις του. Μια από αυτές αναφέρει πως «θα πρέπει να αποφευχθεί η υπερβολική χρήση του ως μορφής επενδύσεων και ο σχετικός κίνδυνος αιφνίδιας μεγάλης μεταστροφής από τις τραπεζικές καταθέσεις στο ψηφιακό ευρώ». Με απλά λόγια, όσοι διατηρούν καταθέσεις μπορεί να δουν περισσότερα οφέλη στην κατοχή ψηφιακών ευρώ από την κατάθεση των χρημάτων τους σε τράπεζες. Η μείωση των εσόδων από τις καταθέσεις θα μπορούσε να οδηγήσει τις τράπεζες να αυξήσουν τις χρεώσεις αλλού, όπως στα δάνεια.

Πώς θα λειτουργεί

Αναφορικά με το πώς θα λειτουργεί το ψηφιακό ευρώ, ενδέχεται να μην διαφέρει από τον τρόπο που σήμερα κάποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει το mobile app της τράπεζάς του και να έχει πρόσβαση στον τραπεζικό του λογαριασμό. Αυτό που σίγουρα θα διαφέρει θα είναι η υποδομή και ο τρόπος λειτουργίας του Η ΕΚΤ θα μπορούσε να θέτει κανόνες για τη λειτουργία ενός κατανεμημένου καθολικού, σε ένα αποκεντρωμένο σύστημα, παρόμοιο με το κατανεμημένο καθολικό για το Bitcoin, το οποίο καταγράφει κάθε συναλλαγή κάνοντας χρήση της τεχνολογίας blockchain. Η διαφορά με ένα κεντρικό σύστημα είναι πως εδώ χρησιμοποιούνται δίκτυα πολλών υπολογιστών τα οποία «συνομιλούν» και πραγματοποιούν τις συναλλαγές. Σε κάθε περίπτωση, η υποδομή θα πρέπει να ελέγχεται από την κεντρική τράπεζα.

Το μέλλον

Το ψηφιακό ευρώ θα λειτουργεί συμπληρωματικά με τα μετρητά. Με τις δύο μορφές πληρωμής ο ενδιαφερόμενος εξασφαλίζει πρόσβαση σε ανέξοδους τρόπους πληρωμής. Η προστασία της ιδιωτικής ζωής θα είναι βασική προτεραιότητα, με αποτέλεσμα το ψηφιακό ευρώ να συμβάλλει στη διατήρηση της εμπιστοσύνης στις πληρωμές της ψηφιακής εποχής.