Thessaloniki Magazine

Wine pairing: ποιο κρασί ταιριάζει με το φαγητό σας;

Υπάρχουν δύο παραδοσιακοί γενικοί κανόνες που έχουν ισχύ και καλό είναι να τους ακολουθούμε: το κόκκινο κρασί ταιριάζει με το κόκκινο κρέας και το λευκό κρασί με το λευκό κρέας. Όταν βέβαια χρειαστεί να επιλέξουμε το κατάλληλο κρασί, θα βρούμε αρκετές ποικιλίες που μπορεί να μας μπερδέψουν. Ωστόσο, μια απλή κατηγοριοποίηση θα βοηθήσει να αποκτήσουμε κάποιες βασικές γνώσεις «ειδικού» οινογνώστη.

Γενικά, τα κρασιά μπορούν να διαχωριστούν σε πέντε κατηγορίες. Τα Λευκά, τα Κόκκινα, τα Ροζέ, τα Αφρώδη (λευκά, κόκκινα ή ροζέ) και τα Επιδόρπια κρασιά.

Λευκά κρασιά

Τα λευκά κρασιά παράγονται συνήθως από λευκά σταφύλια αλλά μπορούν να παραχθούν και από μαύρα από τα οποία έχει αφαιρεθεί η φλούδα. Μπορούν να είναι ξηρά, ημίξηρα, γλυκά και ημίγλυκα. Κάποια από τα πιο δημοφιλή λευκά κρασιά είναι τα Chardonnay, Pinot Grigio, Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Riesling και Sauvignon Blanc. Σερβίρονται ιδανικά στους 7-10 °C.  

Συνοδεύουν άψογα πιάτα με κοτόπουλο, ζυμαρικά, τόνο, σολωμό, τηγανητά ψάρια, όστρακα, λιπαρές σάλτσες και ήπιες ασιατικές γεύσεις.

Κόκκινα Κρασιά

Παράγονται από μαύρα σταφύλια. Μπορούν να είναι ξηρά, ημίξηρα, γλυκά και ημίγλυκα. Κάποια από τα πιο δημοφιλή κόκκινα κρασιά είναι τα Beaujolais, Cabernet Sauvignon, Αγιωργίτικο, Μαντηλαριά, Chianti, Merlot, Pinot Noir and Zinfandel. Σερβίρονται στους 10-18 °C.

Συνοδεύουν ψητά κρεατικά, χοιρινά, μοσχάρι, πάπια, κοκκινιστά, όσπρια και πλούσιες κόκκινες σάλτσες.

Ροζέ κρασιά

Παράγονται από μαύρα σταφύλια από τα οποία αφαιρείται η φλούδα, μετά από λίγες ώρες ζύμωσης ή από την μείξη λευκών και κόκκινων κρασιών. Μπορούν να είναι ξηρά, γλυκά και ημίγλυκα. Δημοφιλή γλυκά Ροζέ είναι τα Λευκά Merlot και Λευκά Zinfandel ενώ δημοφιλή ξηρά Ροζέ είναι τα Cinsault και Malbec. Σερβίρονται στους 7-13 °C.

Τα ξηρά ροζέ συνοδεύουν ψητό κοτόπουλο, λαδερά, ψητά λαχανικά, πικάντικα θαλασσινά και μακαρονάδες. Τα γλυκύτερα ροζέ ταιριάζουν τυριά.

Αφρώδη κρασιά

Μπορούν να παραχθούν από οποιαδήποτε ποικιλία σταφυλιών και περιέχουν διοξείδιο του άνθρακα που παράγεται κατά τη διάρκεια της ζύμωσης. Μπορούν να είναι λευκά κόκκινα ή ροζέ, ξηρά, γλυκά ή ημίγλυκα. Κάποια από τα πιο δημοφιλή αφρώδη κρασιά είναι τα Cava, Champagne, Crémant d’Alsace, Ντεμπίνα, Moscato d’Asti. Σερβίρονται στους 6-11 °C.

Συνοδεύουν χαβιάρι, καπνιστό σολωμό, τυριά, ψάρια και θαλασσινά, κρεμώδεις σάλτσες, ασιατικά πιάτα και αλμυρά φαγητά.

Επιδόρπια κρασιά

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα που τα δίνει γλύκα και τα καθιστά τέλεια επιδόρπια ή συνοδευτικά επιδορπίων. Μπορεί να είναι ενισχυμένα με Brandy ή άλλα αλκοολούχα που προστίθενται στον μούστο κατά την διάρκεια της ζύμωσης. Κάποια από τα πιο δημοφιλή επιδόρπια είναι τα Riesling, Madeira, Μαυροδάφνη, Port, Sherry και Sauterne. Σερβίρονται στους 13-20 °C.

Συνοδεύουν τυριά και φυσικά γλυκά επιδόρπια όπως τάρτες φρούτων, σιροπιαστά και σοκολάτα.