Thessaloniki Magazine

Τρεις λογοτέχνες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που αξίζει να διαβάσετε

 

Ο ονειρεμένος κόσμος της λογοτεχνίας

 

Γράφει η Μαρία Λεβαντή

Συντάκτρια της ομάδας citycampus.gr 

 

Ο κόσμος της λογοτεχνίας είναι όπως ένας τεράστιος κήπος, που όσο συνεχίζουμε να περπατάμε σε αυτόν τόσο περισσότερα άνθη συναντάμε. Μέσα σε αυτήν την ποικιλία με την οποία έρχεται κανείς αντιμέτωπος εντός της λογοτεχνίας, μία πρόταση βιβλίων μπορεί σίγουρα να τον διευκολύνει να ξεχωρίσει μία γκάμα βιβλίων που συνιστάται να διαβάσει σίγουρα κάποια στιγμή, καθώς μπορεί να αποτελέσουν σταθμό στην πορεία της ζωής του. Στο παρακάτω άρθρο θα αναφερθούμε σε τρεις λογοτέχνες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που συγκλόνισαν με τα έργα τους.

“Εάν αυτό είναι ο άνθρωπος”

Το “Εάν αυτό είναι ο άνθρωπος”, πρόκειται για βιογραφία και αποτελεί τον πιο κατάλληλο τίτλο σε ένα βιβλίο που γράφτηκε από έναν από τους ελάχιστους επιζήσαντες των βασανιστηρίων του Άουσβιτς. Ο Primo Levi, ένας από τους παραπάνω λογοτέχνες ήταν Ιταλοεβραικής καταγωγής και γεννήθηκε το 1919, σπούδασε χημικός, συνελήφθη το 1943 ως μέλος της αντιφασιστικής αντίστασης στη διάρκεια του πολέμου και στάλθηκε στο Άουσβιτς. Το βιβλίο αυτό φανερώνει την απόλυτη φρίκη που έζησε ο συγγραφέας, καταδεικνύοντας το πιο αποτρόπαιο πρόσωπο της ναζιστικής Γερμανίας. Ένα βιβλίο που ανατριχιάζει τους αναγνώστες του, καθώς αποτυπώνονται οι περιγραφές της απερίγραπτης βίας του Ολοκαυτώματος που βιώσαν οι άνθρωποι στην ιστορία της ανθρωπότητας. Μέσα από το σκοτάδι που περιγράφεται στο βιβλίο αναδύεται ένα λογοτεχνικό διαμάντι.

“Ο Στόουνερ”

Το δεύτερο βιβλίο με τίτλο “Ο Στόουνερ” και συγγραφέα τον Αμερικανό καθηγητή λογοτεχνίας John Williams, αποτελεί ένα από τα ωραιότερα λογοτεχνικά βιβλία που αποδίδει ακριβώς τη ζωή ενός νεαρού ανθρώπου που προέρχεται από αγροτική οικογένεια, ο οποίος προσπαθεί από νεαρή ηλικία να κυνηγήσει τα όνειρα του και να σπουδάσει ώστε να γίνει καθηγητής πανεπιστημίου. Αυτό το καταφέρνει μέσα από διάφορες δυσκολίες, ωστόσο μέσα από την πορεία της ζωής και των επιλογών του, ο συγγραφέας μας δείχνει, με μία από τις πιο γλαφυρές πένες που μπορούμε να συναντήσουμε στην αμερικανική λογοτεχνία, τη συνεχή και αόρατη φθορά του ανθρώπου μέσω της καθημερινότητας σε ένα μυθιστόρημα που καταφέρνει, παρά τον μεγάλο όγκο του, να καθηλώσει τον αναγνώστη.

“Ο Ξένος”

Τρίτο και τελευταίο βιβλίο το οποίο προτείνεται να διαβαστεί, είναι “Ο Ξένος” του Albert Camus. Πρόκειται για έναν άνθρωπο, ο οποίος έχει έντονο το υπαρξιακό δίλημμα μεταξύ ζωής και θανάτου, καθώς βιώνει μία ζωή γεμάτη αμφισβήτηση, παθητικότητα και έλλειψη ικανότητας να νιώσει συναισθήματα αγάπης και τρυφερότητας. Ο πρωταγωνιστής είναι εξίσου περιθωριοποιημένος από την κοινωνία, διότι δεν ασπάζεται τις αξίες της και σπάει τα δεσμά των στερεοτύπων της. Ένα από τα σπουδαιότερα βιβλία του οποίου το θέμα και η θεώρηση αναφέρονται ως υποδείξεις του παραλόγου, ενός από τους σημαντικότερους υπαρξιστές συγγραφείς, παρότι ο ίδιος δεν δέχτηκε ποτέ αυτόν τον όρο για τον εαυτό του. Ο ξένος αποτελεί το πιο ιδανικό βιβλίο ως πρώτη επαφή με τον Άλμπερτ Καμύ και εντάσσει τους αναγνώστες του σε μία ιστορία για σκέψη και βαθύ στοχασμό.

Γιατί να τα διαβάσεις

Κάθε ένα από τρία βιβλία που προτάθηκαν καλύπτουν ένα εντελώς διαφορετικό φάσμα θεματικών και συγγραφικών παραδόσεων. Ωστόσο το καθένα από αυτά σφραγίζει με έναν μοναδικό τρόπο τα μηνύματα που θέλει να μεταδώσει στον αναγνώστη.