Thessaloniki Magazine

Λιμάνι Θεσσαλονίκης: Επενδύει στην ανάπτυξη και δημιουργεί ευκαιρίες για την πόλη

Με ταχύτατους ρυθμούς υλοποιείται το επενδυτικό πλάνο για την αναβάθμιση του Λιμένα Θεσσαλονίκης και την εδραίωση του ως Κόμβο Συνδυασμένων Μεταφορών στη Νοτιοανατολική, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Η επέκταση του 6ου Προβλήτα, η βελτίωση των συνδυασμένων μεταφορών μέσω της δημιουργίας Dry Ports, η αναβάθμιση του εξοπλισμού και ο ψηφιακός μετασχηματισμός οδηγούν πλέον σε μια νέα εποχή ανάπτυξης, με πολλαπλά οφέλη για την οικονομία και την κοινωνία σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

Επέκταση 6ου Προβλήτα

Οι διαδικασίες για το έργο επέκτασης του 6ου Προβλήτα δρομολογούνται με γρήγορους ρυθμούς. Το 2ο στάδιο του σχετικού διαγωνισμού, όπου υποβλήθηκαν δεσμευτικές οικονομικές και τεχνικές προσφορές από πέντε υποψήφια σχήματα, έχει ήδη ολοκληρωθεί και αναμένεται να αναδειχθεί ο οριστικός ανάδοχος του έργου για να ξεκινήσουν οι εργασίες. Βάσει του χρονοδιαγράμματος, η ολοκλήρωση του έργου ορίζεται σε 36 μήνες από την έναρξη των εργασιών.

Η επέκταση θεωρείται έργο εμβληματικό, καθώς πρόκειται να αναβαθμίσει ουσιαστικά τη θέση και την ανταγωνιστικότητα του Λιμένα της Θεσσαλονίκης στην παγκόσμια λιμενική βιομηχανία και στον κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας. Η χωρητικότητα του λιμανιού θα αυξηθεί σημαντικά, στο υπερδιπλάσιο και θα παρέχεται η δυνατότητα απευθείας εξυπηρέτησης πλοίων κύριων γραμμών (Ultra Large Container Vessels) χωρητικότητας 24,000 TEUs.

Έτσι, θα αξιοποιηθεί στο μέγιστο δυνατό το συγκριτικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που διαθέτει το λιμάνι της πόλης, δηλαδή η εγγύτητά του με τις αγορές της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης και με τα μεγάλα διευρωπαϊκά δίκτυα αυτοκινητοδρόμων και σιδηροδρόμων, καθιστώντας το κύρια εμπορευματική πύλη. Βασική προϋπόθεση, βέβαια, αποτελούν και τα έργα συνδεσιμότητας του λιμανιού με το εθνικό οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, τα οποία εκτιμάται πως θα έχουν ολοκληρωθεί παράλληλα με την επέκταση του 6ου Προβλήτα.

Περαιτέρω, η υλοποίηση και ολοκλήρωση του εν λόγω έργου, δίνει σημαντική ώθηση στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη με ποικίλα και πολλαπλασιαστικά οφέλη. Αναμένεται να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, όχι μόνο στην ΟΛΘ Α.Ε., αλλά και σε επιχειρήσεις συνδεδεμένες με τις λιμενικές δραστηριότητες και παράλληλα να ενισχυθεί το ενδιαφέρον εταιρειών παροχής συναφών υπηρεσιών, οι οποίες διαδραματίζουν κομβικό ρόλο τόσο στην τοπική όσο και στην εθνική οικονομία.

Αναβάθμιση εξοπλισμού

Παράλληλα με τα έργα υποδομών, η ΟΛΘ Α.Ε. προχωρά στην υλοποίηση ενός μεγάλου προγράμματος αναβάθμισης του εξοπλισμού. Στόχος είναι να βελτιωθούν σημαντικά οι παρεχόμενες υπηρεσίες σε επίπεδο ποιότητας και ταχύτητας στην εξυπηρέτηση, ώστε το λιμάνι να είναι πρωταγωνιστής στην ανάπτυξη των συνδυασμένων μεταφορών από και προς τη Νοτιοανατολική, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη προσελκύοντας πλοία κύριων γραμμών. Στο πλαίσιο αυτό, η ΟΛΘ Α.Ε. έχει ήδη προμηθευτεί 12 Straddle Carriers με δυνατότητα στοιβασίας container σε 3 επίπεδα καθ’ ύψος, ένα Mobile Harbor Crane μέγιστης ανυψωτικής ικανότητας 144 τόνων και νέες Γερανογέφυρες (STS Cranes) ειδικά σχεδιασμένες για το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Dry Ports – Συνδυασμένες Μεταφορές

Στην αναπτυξιακή στρατηγική της ΟΛΘ Α.Ε. περιλαμβάνεται και η βελτίωση της συνδεσιμότητας του λιμανιού. Ήδη, στα τέλη του 2020, ιδρύθηκε το πρώτο dry port στη Σόφια και από τον Ιανουάριο του 2021 η ΟΛΘ παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις εμπορευματικών μεταφορών και εφοδιαστικής αλυσίδας. Το dry port της Βουλγαρίας διαθέτει απευθείας σιδηροδρομική σύνδεση με το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης με τρία δρομολόγια την εβδομάδα. Αποτελεί σημαντικό εμπορικό σταθμό που θα συνδέεται σιδηροδρομικά με μια σειρά dry ports στη Νοτιοανατολική, Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη. Θα ανοιχθούν έτσι νέοι εμπορικοί δρόμοι, που θα ενισχύσουν την εισαγωγική και εξαγωγική δραστηριότητα πληθώρας επιχειρήσεων και θα συμβάλλουν σημαντικά τόσο στην τοπική και εθνική οικονομία, όσο και στην οικονομία της ευρύτερης Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ψηφιακός Μετασχηματισμός

Στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού, ένας ακόμη βασικός στόχος είναι η μετατροπή του Λιμένα της Θεσσαλονίκης σε «έξυπνο λιμάνι», με προηγμένες τεχνολογίες για την ψηφιοποίηση των συστημάτων και την παροχή αποτελεσματικών, αξιόπιστων, ποιοτικών και ανταγωνιστικών υπηρεσιών με απλουστευμένες διαδικασίες. Στο πλαίσιο αυτό η ΟΛΘ Α.Ε. επενδύει σε καινοτόμες τεχνολογίες και λύσεις, που θα συμβάλλουν στην ταχύτερη και αποδοτικότερη εξυπηρέτηση των πελατών και θα αναβαθμίσουν το ποιοτικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα του λιμανιού.

 

 «Η ΟΛΘ Α.Ε. είναι ένας αξιόπιστος και γρήγορα αναπτυσσόμενος οργανισμός προσηλωμένος στο όραμα και τις αξίες που πρεσβεύει και μεριμνά για τους ανθρώπους του, καινοτομεί, παράγει οικονομικές υπεραξίες και είναι ενεργός και κοινωνικά υπεύθυνος. Παραμένουμε αυστηρά προσηλωμένοι στην ανάπτυξη. Εστιάζουμε στην επιτάχυνση και υλοποίηση του επενδυτικού μας πλάνου, ενώ ταυτόχρονα αναβαθμίζουμε τις υποδομές, τον εξοπλισμό, το φάσμα και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών του Λιμένα της Θεσσαλονίκης»,  επισημαίνει σε σχετική δήλωσή του ο Εκτελεστικός Πρόεδρος Δ.Σ. ΟΛΘ Α.Ε. Αθανάσιος Λιάγκος.