Παρά τη μικρή της έκταση, η Κίμωλος διαθέτει άπειρες ομορφιές. Είναι ένα ήσυχο νησί των Κυκλάδων, ιδανικό για όσους αναζητούν ποιοτικές διακοπές, αυθεντικότητα, κρυστάλλινα νερά και φιλικούς κατοίκους. Γέννημα θρέμμα των ηφαιστείων διαθέτει επιβλητικούς βραχώδεις σχηματισμούς, θερμές πηγές που αναβλύζουν δίπλα στη θάλασσα, χρυσαφένιες αμμουδιές και μεγάλη ποικιλία πετρωμάτων, με κυρίαρχη την κιμωλία γη. Πρωτεύουσα είναι το Χωριό, ένας πανέμορφος οικισμός με τυπική κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική που μαγεύει με την απλότητα, την ηρεμία και τα γραφικά καλντερίμια.
Η Κίμωλος ανήκει στο σύμπλεγμα των δυτικών Κυκλάδων και βρίσκεται δίπλα στη Μήλο. Η ψηλότερη κορυφή της είναι το Παλιόκαστρο στα 365μ. Λιμάνι της είναι η Ψάθη, περίπου 1χλμ. από το Χωριό και μικρότεροι παραλιακοί οικισμοί, που κατοικούνται, κυρίως το καλοκαίρι, είναι η Γούπα, το Ρέμα, ο Καράς, τα Πράσα, η Αλυκή και η Μπονάτσα.
Σύμφωνα με την παράδοση, οφείλει το όνομά της στον πρώτο κάτοικό της, τον Κίμωλο, σύζυγο της Σίδης, κόρης του Ταύρου. Ενετοί και Φράγκοι την είπαν Αρζαντιέρα, δηλαδή Ασημένια, για τα ασημόλευκα βράχια της. Όπως μαρτυρούν τα αρχαιολογικά ευρήματα, το νησί κατοικείται τουλάχιστον από την ύστερη Νεολιθική εποχή. Η αρχαία πόλη, πριν βυθιστεί, βρισκόταν στα δυτικά, στη σημερινή θέση Ελληνικά. Ότι απέμεινε από την πόλη βρίσκεται στο νησάκι Άγιος Ανδρέας, απέναντι από τα Ελληνικά, όπου στον βυθό της περιοχής βρέθηκαν ερείπια από τα σπίτια και τους τάφους της αρχαίας πόλης. Από τη Μινωική εποχή και μέχρι τον 18ο αιώνα, το νησί εξήγαγε την κιμωλία γη, ένα μοναδικό είδος αργίλου, με λευκαντικές, απορρυπαντικές και φαρμακευτικές ιδιότητες.
Το Χωριό
Η Κίμωλος έχει περίπου 800 μόνιμους κατοίκους, οι περισσότεροι από τους οποίους ζουν στο Χωριό. Χαρακτηριστικό του είναι τα κατάλευκα σπίτια, με χαμηλές πεζούλες, με καμάρες, σκεπαστά περάσματα, γλάστρες με λουλούδια και φιδογυριστά δρομάκια με κάτασπρους αρμούς. Το Χωριό αποτελείται από δύο οικισμούς το Μέσα και το Έξω Κάστρο. Το Μέσα Κάστρο είναι χτισμένο γύρω από τον αρχικό πυρήνα του μεσαιωνικού κάστρου, διατηρεί όλα τα στοιχεία της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής και διαθέτει μοναδική γραφικότητα. Τα σπίτια σχημάτιζαν το εξωτερικό τείχος του και είχαν παράθυρα-πολεμίστρες, θόλους και καμάρες. Εδώ έχουν διασωθεί ο ναός της Γέννησης του Χριστού (1592) και η μία από τις δύο εισόδους (δυτική). Το Έξω Κάστρο χτίστηκε τον 17ο αι. και επεκτάθηκε γύρω από το Μέσα Κάστρο. Έχει κτίσματα τετράγωνα και λιτά, αρκετά κατοικούνται ακόμα, ενώ διασώζονται οι δυο πύλες του: η Κάτω Πόρτα στα νότια, στο δρόμο της Αγοράς και η Πάνω Πόρτα στην ανατολική πλευρά. Οι πύλες φέρουν χρονολογίες, 1650 και 1646 αντίστοιχα, οι οποίες αφορούν επισκευή τους, μετά από πειρατική επίθεση το 1638, οπότε το Κάστρο πυρπολήθηκε. Στα γραφικά σοκάκια του Χωριού θα βρείτε αρκετά καφέ, μπαρ και εστιατόρια με εξαιρετικό φαγητό. Αξίζει επίσης να επισκεφτείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο με εκθέματα από την αρχαία πόλη της Κιμώλου, καθώς και το Λαογραφικό & Ναυτικό μουσείο.
Παραλίες στην Κίμωλο
Με το χαρακτηριστικό τιρκουάζ χρώμα και την κρυστάλλινη όψη στα νερά, χρυσαφένιες αμμουδιές, βότσαλα και λευκά βράχια, οι παραλίες της Κιμώλου συναρπάζουν και προσφέρουν υπέροχες στιγμές.
Ψάθη: Είναι η παραλία στο λιμάνι του νησιού. Αμμουδερή, απάνεμη, ιδανική και για οικογένειες με παιδιά, με ταβερνάκια με ντόπιους μεζέδες.
Αλυκή: Μεγάλη παραλία με άμμο, βότσαλα, ρηχά καταγάλανα νερά και αρμυρίκια.
Μπονάτσα: Βρίσκεται δίπλα στην Αλυκή, είναι αρκετά μεγάλη και απάνεμη. Έχει ψιλή άμμο, ρηχά κρυστάλλινα νερά και αρμυρίκια για σκιά.
Καλαμίτσι: Διπλή παραλία με άμμο και βότσαλο. Έχει ρηχά πεντακάθαρα νερά και είναι συνέχεια της Αλυκής και της Μπονάτσας.
Πράσα: Από τις καλύτερες και πιο εντυπωσιακές παραλίες του νησιού, με γαλαζοπράσινα νερά και λευκή άμμο, καντίνα, ομπρέλες και ξαπλώστρες.
Καράς: Μαγευτικός κολπίσκος με γαλαζοπράσινα νερά που θυμίζουν πισίνα. Δεν πρόκειται ακριβώς για παραλία, καθώς δεν διαθέτει αμμουδιά, αλλά λευκά βράχια που προσκαλούν για βουτιές.
Ανακαλύψτε επίσης τα Μαυροσπήλια με εκπληκτικό ηλιοβασίλεμα, τα Ελληνικά, όπου κάτω από τα καταγάλανα νερά κρύβεται μια βυθισμένη νεκρόπολη, τη μικρή και ήσυχη παραλία του Ζαχαριά, το Μοναστήρι, το Κλήμα, τη Σπηλιά της Γερακιάς.
Η ειδυλλιακή Γούπα
Η Γούπα είναι ένα μοναδικό σκηνικό της Κιμώλου που προσφέρει εικόνες που μένουν αξέχαστες! Πρόκειται για έναν γραφικό παραθαλάσσιο οικισμό, πολύ κοντά στο Χωριό και την Ψάθη, όπου στην υπέροχη μικρή παραλία του, που θυμίζει φυσική πισίνα, θα δείτε τα ‘σύρματα’, τις λαξευμένες στους βράχους σπηλιές, με τις χρωματιστές ξύλινες πόρτες, όπου οι ντόπιοι φυλάσσουν τις βάρκες τους - χαρακτηριστική εικόνα της Κιμώλου και της Μήλου. Εδώ θα δείτε και τον ‘ελέφαντα’, ένα γλυπτό της φύσης που σμιλεύτηκε στα βράχια από τη θάλασσα και τον αέρα με το πέρασμα του χρόνου!
Πεζοπορία στην Κίμωλο
Πλήθος από μονοπάτια χρησιμοποιούνται μέχρι τις μέρες μας από τους ντόπιους κατοίκους, που οδηγούν σε κάθε γωνιά του νησιού. Ανακαλύψτε το μοναδικό οικοσύστημα, όπου κυριαρχούν οι μυρτιές, οι σχίνοι, οι καλαμιές, οι συκιές, τα κλήματα, οι σαύρες, ενώ στις βόρειες ακτές βρίσκει καταφύγιο η μεσογειακή φώκια Monachus monachus. Συνεχίζοντας την πεζοπορία, αναζητήστε το «Σκιάδι», σήμα κατατεθέν της Κιμώλου, έναν μοναδικό γεωλογικό σχηματισμό που μοιάζει με τεράστιο πέτρινο μανιτάρι. Ακολουθήστε την υπέροχη διαδρομή από το Χωριό (διαμέσου του βουνού Σκλάβος) προς την παραλία Αγιόκλημα με τη θερμή πηγή. Επίσης, θερμές ιαματικές πηγές υπάρχουν στα Πράσα (όπου γίνεται η εξόρυξη της κιμωλίας), στο Κάστρο με τα κοκκινωπά βράχια και στα Θερμά.
Η ακατοίκητη Πολύαιγος
Αξίζει να επισκεφτείτε με σκάφος τη γειτονική Πολύαιγο, το μεγαλύτερο ακατοίκητο νησί του Αιγαίου. Έχει μέγιστο μήκος 6χλμ και πλάτος 4χλμ, ενώ η περίμετρός του είναι περίπου 27χλμ. Χρησιμοποιείται κυρίως ως βοσκότοπος κάτι που δικαιολογεί και το όνομα της «Πολύαιγος». Το νησί έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Natura 2000 ως σημαντικός βιότοπος με ιδιαίτερη γεωλογική και οικολογική αξία. Θα δείτε άγρια εξωτικά τοπία, θαλασσινές σπηλιές, πετρώματα με φανταστικές εναλλαγές χρωμάτων, πανέμορφες ακτές, ένα παλαιό μοναστήρι, τον φάρο του νησιού που στέκει από το 1898 σε ύψος 138μ., σπάνια φυτά, ερπετά, πτηνά και αγριοκάτσικα, ενώ γεννά και η μεσογειακή φώκια Monachus-monachus. Για κολύμπι είναι η παραλία της Παναγιάς και η παραλία του Φάρου, η Πάνω και Κάτω Μερσίνη, τα Γαλάζια Νερά.
Διαμονή στην Κίμωλο
Η αλυσίδα boutique ξενοδοχείων και ανεξάρτητων κατοικιών Aria Hotels έχει δημιουργήσει στην Κίμωλο μοναδικά καταλύματα που εναρμονίζονται πλήρως με την αύρα του κυκλαδίτικου νησιού και είναι ιδανικά για όσους επιθυμούν την τέλεια απόδραση για τις διακοπές τους με υπηρεσίες υψηλής ποιότητας. Δείτε τα υπέροχα καταλύματα της Aria Hotels εδώ: www.ariahotels.gr
Tips
- Η Κίμωλος είναι ιδανικός προορισμός για island hopping καθώς υπάρχουν συχνές ακτοπλοϊκές συνδέσεις με πολλά γειτονικά νησιά, όπως Μήλος, Σίφνος, Φολέγανδρος κ.α.
- Μπορείτε να δανειστείτε ένα βιβλίο από τα σημεία της Ανοιχτής Δανειστικής Βιβλιοθήκης του νησιού, πρωτοβουλία της εθελοντικής ομάδας «Κιμωλίστες», και να περάσετε τη μέρα διαβάζοντας δίπλα στο κύμα!
- Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε χειροποίητο παγωτό στο Χωριό, αλλά και τη λαδένια, την τοπική πίτσα.