Thessaloniki Magazine

86η ΔΕΘ: Προκαλώντας το μέλλον…σε έναν κόσμο που αλλάζει!

Με ορίζοντα τις νέες πραγματικότητες στην παγκόσμια οικονομία, το μεταβαλλόμενο περιβάλλον στους τομείς υγείας και ενέργειας, αλλά και τις καλπάζουσες εξελίξεις στην τεχνολογία, η φετινή 86η ΔΕΘ έρχεται να δηλώσει τη διαχρονική της παρουσία και συνεισφορά στη ζωή του τόπου υπηρετώντας πιστά τον πολυδιάστατο χαρακτήρα της.

Το μεγαλύτερο εκθεσιακό γεγονός της χώρας, πραγματοποιείται στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης (10-18 Σεπτεμβρίου). Η φετινή διοργάνωση αναδεικνύεται σε μια από τις καλύτερες της τελευταίας δεκαετίας, με αριθμό εκθετών που προσεγγίζει τους 1.500 και sold out εκθεσιακούς χώρους.

Επίσης, λαμβάνοντας υπόψη τη σπουδαιότητα της προσέγγισης σε νέες αγορές, υποδέχεται μέσα από τον θεσμό της τιμώμενης χώρας τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δίνοντας την ευκαιρία για ενίσχυση των ιστορικών δεσμών φιλίας μεταξύ των δύο λαών, αλλά και το κίνητρο για περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών εμπορικών, επενδυτικών και πολιτιστικών σχέσεων.

Στην 86η ΔΕΘ συμμετέχουν άλλες 18 χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, Λουξεμβούργο, Μπαγκλαντές, Βιετνάμ, Ινδονησία, Ουκρανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Αρμενία, Ιράν, Ιταλία, Πολωνία, Σερβία, Κύπρος, Γεωργία, Ρουμανία, Ινδία, Νεπάλ και Αίγυπτος.

Σαράντα έξι Επιμελητήρια από όλη τη χώρα με 320 επιχειρήσεις δίνουν το «παρών» υπό την «ομπρέλα» της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, ενώ ξεχωριστές παρουσίες έχουν το ΕΕΘ, το ΕΒΕΘ και το ΕΒΕΑ.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται και στην περιφερειακή ανάπτυξη, μέσα από το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας παρουσιάζοντας πρακτικές που αναδεικνύουν το εύρος και τις εφαρμογές της στην ελληνική αγορά.

Οι εκθεσιακές ενότητες εμπλουτίζονται με τα πιο σύγχρονα προϊόντα, τις ψηφιακές υπηρεσίες, τις ενεργειακές εναλλακτικές στην οικιακή χρήση και την αυτοκίνηση, ενώ διεξάγεται και το καθιερωμένο Helexpo Forum, η συνεδριακή πλατφόρμα διαλόγου για όλα τα μεγάλα αναπτυξιακά και οικονομικά ζητήματα της χώρας.

Παράλληλα με τις πολυποίκιλες ψυχαγωγικές εκδηλώσεις που απαρτίζουν τη διοργάνωση, η ΔΕΘ θέλοντας να αποτίσει τη δέουσα τιμή στη μνήμη των 100 χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή, προετοιμάζει ένα πρωτότυπο οπτικοακουστικό θέαμα αφιερωμένο στην ιστορία της «Μεγάλης Προσφυγιάς» προς τη μητέρα πατρίδα.

Κυκλική Οικονομία & Ενέργεια

Πιο επίκαιρο από ποτέ, το αφιέρωμα της 86ης ΔΕΘ στην Κυκλική Οικονομία παρουσιάζει τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις, λύσεις και προϊόντα στο πεδίο της ενέργειας και της προστασίας του περιβάλλοντος. Με επίκεντρο τα προϊόντα θέρμανσης-ψύξης, τους παρόχους ενέργειας, τον βιοκλιματικό σχεδιασμό κτιρίων, τις τεχνολογίες περιβάλλοντος και τα συστήματα διαχείρισης αποβλήτων και ανακύκλωσης, το αφιέρωμα της Κυκλικής Οικονομίας θα καλύψει λίγο πριν την έναρξη της χειμερινής περιόδου τις ανάγκες των επισκεπτών της ΔΕΘ για διερεύνηση των επιλογών τους στο ενεργειακό πεδίο.

Το αφιέρωμα της Κυκλικής Οικονομίας αναπτύσσεται σε 3.000 τμ, σε υπαίθριους και εσωτερικούς χώρους, ενώ μεταξύ άλλων έχει προσελκύσει εκθέτες με συστήματα ανακύκλωσης/καθαρισμού, οικολογικές συσκευασίες τροφίμων, εγκαταστάσεις φυσικού αερίου, εταιρίες επεξεργασίας νερού, ανανεώσιμων και εναλλακτικών πηγών ενέργειας, βιολογικού καθαρισμού, κλαδικούς φορείς κα.

Ο επισκέπτης θα ενημερωθεί για τους τρόπους πρόληψης παραγωγής αποβλήτων, τον οικολογικό σχεδιασμό και την επαναχρησιμοποίηση των υλικών για τη μειωμένη επιβάρυνση του περιβάλλοντος, με στόχο την εξοικονόμηση χρήματος για τον καταναλωτή και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του.

Στην Κυκλική Οικονομία θα παρουσιαστούν και πρωτοπόρες τεχνολογικές εφαρμογές για τη βέλτιστη εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας, καθώς και προϊόντα για τη σύγχρονη δόμηση.

Επιχειρηματικότητα & Ψηφιακή Ελλάδα

Μεταξύ των θεματικών αφιερωμάτων της φετινής Έκθεσης ξεχωρίζει αυτό της Ψηφιακής Ελλάδας, που αποτελεί μια πρωτοβουλία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της ΔΕΘ-Helexpo. Παράλληλα, το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων φιλοξενεί στο περίπτερο του νεοφυείς επιχειρήσεις και αναπτυξιακούς-επενδυτικούς φορείς. Παρόν θα είναι και το CERN στο περίπτερο 15, όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να πληροφορηθεί για τη βασική έρευνα στη φυσική, αλλά και τις εφαρμογές της στην ιατρική.

 

Μεταξύ των highlights της 86ης ΔΕΘ θα είναι και οι εντυπωσιακές επιδείξεις στο περίπτερο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς για πρώτη φορά θα υπάρξει simulation του μαχητικού αεροσκάφους Rafale, του νέου αποκτήματος της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και του F-35.

Τιμώμενη Χώρα: Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Η τεχνολογία και οι επενδύσεις βρίσκονται στο επίκεντρο της συμμετοχής των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που στο περίπτερο 13 παρουσιάζουν τους πλέον αναπτυγμένους κλάδους της οικονομίας τους, τα δυνητικά πεδία συνεργασίας με τις ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και τις προοπτικές που δημιουργούνται από τις πρόσφατες εθνικές κινήσεις περαιτέρω σύσφιξης των δεσμών των δύο χωρών.

Η αντιπροσωπεία της Τιμώμενης Χώρας αποτελείται από 400 άτομα και 65 πολύ σημαντικές επιχειρήσεις και φορείς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, της αποστολής θα ηγείται ο Υπουργός Οικονομίας της χώρας, Abdulla bin Touq Al Mari, ενώ θα υπάρχει κυβερνητική αποστολή και από τα Υπουργεία Άμυνας, Εξωτερικών και Βιομηχανίας και Προηγμένης Τεχνολογίας. Πλούσιες θα είναι και οι παράλληλες εκδηλώσεις της Τιμώμενης Χώρας, που περιλαμβάνουν καθημερινές παραστάσεις παραδοσιακών χορών, events εμιρατιανής γαστρονομίας και φιλοξενίας, εκθέσεις λαϊκής τέχνης και έργων ζωγραφικής.

Συναυλίες στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο

Ξεχωριστή συμμετοχή στην 86η ΔΕΘ έχει το κομμάτι της αναψυχής με ένα πλούσιο πρόγραμμα καθημερινών συναυλιών από γνωστούς Έλληνες καλλιτέχνες. Την Κυριακή 11/9 στη σκηνή ανεβαίνει η Πάολα με τους Αναστάσιο Ράμμο, Χριστίνα Σάλτη και Biased Beast, τη Δευτέρα 12/9 ο Βασίλης Λέκκας, την Τρίτη 13/9 παίρνει τη σκυτάλη ο Γιώργος Μαζωνάκης, την Τετάρτη 14/9 είναι η σειρά των αδερφών Τσαχουρίδη, την Πέμπτη 15/9 στο μουσικό βήμα ανεβαίνουν ο Γιώργος Νταλάρας με την Εστουδιαντίνα και την Ασπασία Στρατηγού, την Παρασκευή 16/9 το νεανικό κοινό αναμένεται να ξεσηκωθεί από τους Δήμο Αναστασιάδη, Demy και Kings, το Σάββατο 17/9 ο Γιώργος Σαμπάνης και τη συναυλιακή αυλαία ρίχνουν την Κυριακή 18/9 ο Βασίλης Καρράς και η Κατερίνα Λιόλιου.

 

Info:

10 – 18 Σεπτεμβρίου 2022

Καθημερινές: 16:00 – 22:00

Σάββατο & Κυριακή: 10:00 – 22:00

Εισιτήρια ΔΕΘ

(Ισχύει και για τις Συναυλίες)

Γενική Είσοδος 8,00€

Παιδιά έως 4 Ετών Free

Παιδικό Εισιτήριο (4-10 Ετών) 5,00€

Οικογενειακό Εισιτήριο Τεσσάρων (4) Ατόμων 25,00€

Χρήσιμες πληροφορίες:

-Για άτομα ΑμεΑ με κινητικά προβλήματα η είσοδος είναι δωρεάν.

-Το μειωμένο εισιτήριο για τα παιδιά ισχύει εφόσον υπάρχει συνοδεία ενήλικα.

-Για παιδιά έως 4 ετών η είσοδος επιτρέπεται μόνο με συνοδεία ενήλικα.