Thessaloniki Magazine

Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ: Ξεναγήσεις Κοινού στις Εκθέσεις του

 

Το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ συνεχίζει με τις ξεναγήσεις του κοινού στις εκθέσεις του, από την Κυριακή 29 Ιανουαρίου ως και 19 Φεβρουαρίου 2023, στις εκθέσεις: «Θησαυροί Φιλελληνικής Ζωγραφικής» και «Ξεριζωμοί, 1922-2022. Μαρτυρίες μέσα από την Τέχνη».

 

«Θησαυροί Φιλελληνικής Ζωγραφικής» από τη συλλογή του Ιδρύματος Αντώνιος Ε. Κομνηνός

Τα 50 έργα που παρουσιάζονται προέρχονται από τη Συλλογή του Ιδρύματος Αντώνιος Ε. Κομνηνός και είναι πίνακες ζωγραφικής φιλοτεχνημένοι από Ευρωπαίους ζωγράφους που συνδέθηκαν με το Φιλελληνικό κίνημα.

Πρόκειται για μια μοναδική συλλογή, αφενός διότι στους δημιουργούς συγκαταλέγονται επιφανείς Ευρωπαίοι ζωγράφοι όπως οι Ιταλοί L. Lipparini, C. Dell’Acqua, F. Agricola, οι Γερμανοί Peter von Hess, J.C. Perlberg, L. Lange, C. Rottmann, οι Άγγλοι D. Dighton, E. Lear, G.P. Reinagle, οι Γάλλοι A.M. Colin, P. Bonirote, o Δανός M.C.W. Rørbye.

Αφετέρου, διότι οι παραστάσεις αγγίζουν όλες τις πτυχές του Φιλελληνισμού, την αρχαιολατρεία των καλλιεργημένων Ευρωπαίων, τη συμπαράσταση του Χριστιανικού κόσμου, τη συμπάθεια των απανταχού φιλελευθέρων.

Διάρκεια έκθεσης έως 26 Φεβρουαρίου 2023.

 

«Ξεριζωμοί, 1922-2022. Μαρτυρίες μέσα από την Τέχνη»

Στην έκθεση, το θέμα προσεγγίζεται σε δύο ενότητες μέσα από εικαστικά κυρίως τεκμήρια. Στην πρώτη ενότητα αξιοποιείται κυρίως υλικό από τις συλλογές του Ιδρύματος, ένα σύνολο σχεδίων του Σπύρου Παπαλουκά που απέκτησε σχετικά πρόσφατα το Τελλόγλειο.

Στο δεύτερο μέρος της έκθεσης ο Ξεριζωμός ξεπερνά τα χρονικά και γεωγραφικά όρια της Μ. Ασίας και μας μεταφέρει σε τραγικά όμοιες καταστάσεις του πιο πρόσφατου παρελθόντος και του σήμερα, είτε στον Ελλαδικό χώρο είτε σε άλλες περιοχές του πλανήτη.

Διάρκεια έκθεσης έως 2 Απριλίου 2023.

 

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία μετά την ξενάγηση να περιηγηθεί στην έκθεση:

«Φύση: Κραυγές και Ψίθυροι»

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα από τις συλλογές του Τελλογλείου Ιδρύματος, στα οποία διακρίνεται η κλιματική αλλαγή λόγω των αλόγιστων ανθρώπινων παρεμβάσεων.

Έργα των Κόντογλου, Φαεινού, Γεωργιάδη, Αρφαρά, Σκλάβου, κ.ά. αποτελούν κάλεσμα για προβληματισμό, σκέψη και εγρήγορση πάνω στο σοβαρό αυτό πρόβλημα, η επίλυση του οποίου απαιτεί συντονισμένες διορθωτικές κινήσεις.

Διάρκεια έκθεσης έως 26 Φεβρουαρίου 2023.