Thessaloniki Magazine

Σίφνος, το νησί του Τσελεμεντέ

 

Γράφει ο Στέλιος Αμπατζίδης

Αρθρογράφος citycampus.gr

 

Το σύμπλεγμα των Κυκλάδων αποτελείται από αρκετά και όμορφα νησιά, το καθένα από τα οποία έχει τη δική του ξεχωριστή θέση. Ένα από αυτά, είναι και η Σίφνος. Όποια/ος την επισκεφθεί, θα αντικρίσει ένα νησί, το οποίο διακρίνεται για την πλούσια ιστορία του, τόσο σε επίπεδο αρχιτεκτονικής με τους οικισμούς του, όσο και σε αξιοθέατα και αμμουδερές παραλίες. Για αυτό και δεν είναι τυχαίο πως το νησί αυτό κεντρίζει το ενδιαφέρον πολλών επισκεπτών κάθε χρόνο, για να περιηγηθούν σε αυτό. Στη Σίφνο γεννήθηκε και ο Νικόλαος Τσελεμεντές.

Σίφνος - Αξιοθέατα

Ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της Σίφνου είναι το περίφημο Κάστρο της, στην Χώρα του νησιού (Απολλωνία), το οποίο αποτελούσε την πρωτεύουσα του νησιού κατά τα αρχαία χρόνια. Όταν φθάσει κανείς σε αυτό μέσα από τα επιβλητικά καλντερίμια, που περιβάλλουν το νησί, θα απολαύσει την επιβλητική θέα κατά τη δύση του ήλιου. Ακόμη, σημαντικό για το νησί είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο της Σίφνου. Η Σίφνος χαρακτηρίζεται από το πλήθος των αρχαίων πύργων, που υπάρχουν σε αυτήν, μεταξύ των οποίων και ο Άσπρος Πύργος. Τον συναντά κανείς όταν πηγαίνει προς τον οικισμό Πλατύ Γιαλό. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί πως μπορεί να επισκεφθεί κανείς και το λιμάνι του νησιού, τις Καμάρες. Οι τελευταίες διακρίνονται για τα επιβλητικά σοκάκια τους σε συνδυασμό με μία παραλιακή οδό γεμάτη ψαροταβέρνες.

Παράλληλα, άξιος αναφοράς είναι και ο οικισμός Αρτεμώνας, με την ξεχωριστή ενετική αρχιτεκτονική των σπιτιών, σε συνδυασμό με τα όμορφα λουλούδια που υπάρχουν στις αυλές τους, καθώς και τον μεγαλύτερο ανεμόμυλο του νησιού. Τέλος, αξίζει να επισκεφθεί κανείς τον οικισμό Εξάμπελα, με τους δέκα ανεμόμυλους να κυριαρχούν πριν από την είσοδο του νησιού, την πλούσια αγροτική παράδοση και γαστρονομική κουλτούρα. Επιπλέον, υπάρχει και το μοναστήρι της Παναγιάς Βρυσάνης από τον 15ο αιώνα και οι οικισμοί Φάρος και Βαθύ.

Σίφνος - Παραλίες

Οι παραλίες, που διαθέτει το νησί, ανταποκρίνονται σε όλες τις επιθυμίες των επισκεπτών. Ωστόσο, η πλειονότητα αυτών δεν είναι οργανωμένες, με εξαίρεση τον τεράστιο και δημοφιλή Πλατύ Γιαλό, ο οποίος ξεχωρίζει για την ψιλή του άμμο. Κατά μήκος αυτού θα βρείτε beach bars και ταβέρνες, κάτι που σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα. Επίσης, θα διακρίνει κανείς την μετρίως οργανωμένη και αμμώδη παραλία στην τοποθεσία Βαθύ και το γραφικό ψαροχώρι της Χερρονήσου, στα Βόρεια.

Παράλληλα, άξιο επισήμανσης είναι και το λιμάνι του νησιού, οι Καμάρες, όντας ανεξάρτητο, όπως αναφέραμε προηγουμένως, το οποίο διαθέτει μία πλήρως οργανωμένη παραλία, όπως και ένα διάσημο beach bar για τους νέους. Τέλος, δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε την Παναγιά Χρυσοπηγή, η οποία συνδυάζει την φυσική ομορφιά με μία δροσερή βουτιά, στην άκρη της χερσονήσου.

Σίφνος - Διασκέδαση

Τέλος, όσον αφορά τη διασκέδαση, η γενέτειρα του Τσελεμεντέ διακρίνεται για τα παραδοσιακά της εδέσματα, όπως η ρεβυθάδα στο φούρνο, το αρνάκι στο μαστέλο, τα αμπελοφάσουλα με σκορδαλιά, όπως και νόστιμα γλυκά και βουτήματα και αμυγδαλωτά σε διάφορα εστιατόρια. Κυρίως στην Οδό Ονείρων και στο Cayenne στην Απολλωνία. Παράλληλα, όσον αφορά τη νυχτερινή διασκέδαση, οι έντονες νύχτες διασκέδασης δεσπόζουν αφενός στην Απολλωνία, στο Στενό της Διασκέδασης, στα δύο μεγάλα clubs, Cosi και Argo. Πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται σε αυτά και διάφορα μικρότερα, όπως το Δόλωμα. Αφετέρου, στο Κάστρο, θα μπορούσε να επισκεφθεί κανείς το πολύ χαλαρό μπαρ του Μπανανά, για Cuba Libre.