Thessaloniki Magazine

87η ΔΕΘ: Δυναμική και πολυδιάστατη με πλούσιο πρόγραμμα

 

Η 87η ΔΕΘ, το μεγαλύτερο εκθεσιακό γεγονός της χώρας, αναδεικνύεται ιδιαίτερα δυναμική, με αριθμό εκθετών που προσεγγίζει τους 1.500. Η φετινή διοργάνωση αρθρώνεται σε εννέα θεματικές ενότητες “Ελλάδα και Επιχειρηματικότητα, Akademia, Ελλάδα των Περιφερειών, Κυκλική Οικονομία, Γαστρονομία-Διατροφή, Ψηφιακή Ελλάδα Start Ups, Δημόσιοι Φορείς Οργανισμοί, Cosmos-Διεθνείς Συμμετοχές και Έπιπλα-Οικιακός Εξοπλισμός.

Οι κρατικές διεθνείς συμμετοχές είναι 18 μαζί με την Τιμώμενη Χώρα Βουλγαρία. Μεταξύ αυτών, η Νότια Κορέα, η Μολδαβία και η Ταϊλάνδη συμμετέχουν για πρώτη φορά, ενώ το “παρών” δίνουν επίσης η Κύπρος, το Μπαγκλαντές, η Ινδονησία, το Βιετνάμ, η Ουρουγουάη, η Ουκρανία, η Αρμενία, το Ιράν, η Πολωνία, η Γαλλία, η Σερβία, η Ινδία και το Νεπάλ.

Τιμώμενη Χώρα η Βουλγαρία, με 60 επιχειρήσεις

Η Βουλγαρία ως Τιμώμενη Χώρα είναι παρούσα με μια συμμετοχή 60 επιχειρήσεων, τη μεγαλύτερη βαλκανικής χώρας, από τους κλάδους ενέργειας, κυκλικής οικονομίας, βιομηχανίας, καινοτομίας-τεχνολογίας, τροφίμων, μεταφορών-logistics, καλλυντικών, τουρισμού, πρωτογενούς τομέα, συσκευασίας και υπηρεσιών στο Περίπτερο 13, καλύπτοντας 2.600 τ.μ.

Το ενδιαφέρον των βουλγαρικών επιχειρήσεων για τη ΔΕΘ ήταν εξαρχής μεγάλο και στο πλαίσιο αυτό θα έχουν b2b συναντήσεις με ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τις 1.000 υπό την οργανωτική ευθύνη του εκθεσιακού φορέα και του ΣΒΕ.

Τη βουλγαρική παρουσία θα πλαισιώσει πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων, με αιχμή τον πολιτισμό, αλλά και τις οικονομικές σχέσεις Ελλάδας-Βουλγαρίας. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η Ημερίδα Ελλάδας-Βουλγαρίας τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι.Βελλίδης», που θα αγγίξει μια σειρά πεδίων κοινού ενδιαφέροντος για τις δύο χώρες και θα ανοίξει τον διάλογο για σημαντικά ζητήματα, όπως τα λιμάνια και οι υποδομές, η τεχνολογική καινοτομία και η ψηφιακή συνδεσιμότητα, η ενέργεια και ο κυκλικός τουρισμός.

Οι επισκέπτες του περιπτέρου της Βουλγαρίας θα έχουν επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την παρουσίαση του Supercomputer, ενός παγκόσμιας κλάσης petascale υπολογιστή, ενώ παράλληλα, προγραμματίζονται παρουσιάσεις και επιδείξεις τεχνολογιών αιχμής στην φαρμακευτική, τη ρομποτική και την εικονική πραγματικότητα, αλλά και εκπαιδευτικές δράσεις για τις νέες μεθόδους εκμάθησης STEM.

Πολλές είναι οι εκδηλώσεις της Βουλγαρίας και στο πεδίο του πολιτισμού με μουσικές, θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις. Μικροί και μεγάλοι θα μπορούν να πάρουν μέρος σε επιδείξεις και εργαστήρια χειροτεχνίας για εικονογράφηση σε γυαλί, ύφασμα και κεραμικά από τη Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σόφιας, του Sliven και της Tryavna. Μεταξύ άλλων, οι επισκέπτες του βουλγαρικού περιπτέρου θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν: το κουαρτέτο εγχόρδων της φιλαρμονικής της Σόφιας, το κουαρτέτο εγχόρδων Frosch, τη jazz μπάντα της Εθνικής Ακαδημίας της Μουσικής «Prof. Pancho Vladigeroc», το φημισμένο Ballet Arabesque, puppet show από την Εθνική Ακαδημία Θεάτρου και Κινηματογράφου (NAFTA), το CSKA Sports Club ακροβατικών, παιδικό μουσικό συγκρότημα με γκάιντες, ζωντανή παραδοσιακή μουσική και επιδείξεις παραδοσιακών χορών.

“Η Θεσσαλονίκη μέσα από τις συλλογές”

Μια ακόμα ξεχωριστή εκδήλωση της φετινής διοργάνωσης είναι η έκθεση «Η Θεσσαλονίκη μέσα από τις συλλογές», η οποία φιλοξενεί τις συλλογές γνωστών συλλεκτών με θέμα τη Θεσσαλονίκη και τα μνημεία της, διοργανώνεται από τη ΔΕΘ-HELEXPO σε συνεργασία με την εταιρεία MC Salonica και θα είναι ανοιχτή στο κοινό καθ’ όλη τη διάρκεια της 87ης ΔΕΘ στο Περίπτερο των Εθνών (6). Στο ίδιο περίπτερο θα διοργανωθεί το τελευταίο τετραήμερο της 87ης ΔΕΘ (14-17 Σεπτεμβρίου) η 2η Συλλεκτική EXPO 2023 από τη ΔΕΘ-HELEXPO σε συνεργασία με την εταιρεία MC Salonica με αντικείμενο την ανταλλαγή και προώθηση συλλογών και αντικειμένων από εμπόρους και συλλέκτες.

Τουρνουά Ποδοσφαίρου “Όχι στη βία”

Και ο αθλητισμός δίνει το «παρών» στην 87η ΔΕΘ. Από τις 11 έως τις 15 Σεπτεμβρίου θα διοργανωθεί με μήνυμα «Όχι στη βία» το «Τουρνουά ΔΕΘ ποδοσφαίρου 5Χ5» με αγώνες ποδοσφαίρου 5Χ5 καθημερινά, από τις 19:00 έως τις 21:00, σε γήπεδο που θα στηθεί εντός της ΔΕΘ. Στο τουρνουά περιλαμβάνονται αγώνες μεταξύ Ακαδημιών της Θεσσαλονίκης με παιδιά ηλικίας 8-12 ετών, αγώνες μεταξύ δημοσιογράφων και καλλιτεχνών, σκηνοθετών, οπερατέρ της Θεσσαλονίκης, αγώνες βετεράνων ποδοσφαιριστών των ομάδων της Θεσσαλονίκης (ΠΑΟΚ-Άρης-Ηρακλής-Απόλλων Καλαμαριάς), παιδικοί αγώνες κοριτσιών, ηλικιών 12-15 ετών, από ομάδες και Ακαδημίες της Θεσσαλονίκης και αγώνες στελεχών-ομάδων από μεγάλες εταιρείες, αλλά και οργανισμούς που παίρνουν μέρος στη ΔΕΘ.

Αφιερώματα και Εκδηλώσεις

Στη φετινή ΔΕΘ ξεχωρίζουν επίσης το αφιέρωμα της Κυκλικής Οικονομίας, όπου εταιρείες παρουσιάζουν πρωτοποριακά συστήματα θέρμανσης και ψύξης, εξειδικευμένες εφαρμογές και προϊόντα, αλλά και ενδιαφέρουσες προτάσεις για τη σύγχρονη δόμηση, το αφιέρωμα της AKADEMIA για την εκπαίδευση-έρευνα-καινοτομία, αλλά και το Συνέδριο για τη Διαχείριση των Φυσικών Καταστροφών με τίτλο «Προστατεύοντας τη ζωή-Χτίζοντας ανθεκτικότητα», το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στις 13 Σεπτεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι.Βελλίδης», μια διοργάνωση του Economist σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-HELEXPO.

Παράλληλα, μια μουσική γιορτή, που φιλοδοξεί να ξεσηκώνει το κοινό της Θεσσαλονίκης, ταξιδεύοντάς το παρέα με μεγάλες επιτυχίες και κορυφαία ονόματα του εγχώριου μουσικού στερεώματος, οργανώνεται στην 87η ΔΕΘ με τα Music Events Live. Στο πλαίσιο των συναυλιών θα υπάρξει και πανελλήνια πρεμιέρα της μουσικής παράστασης Tribute Show Tina Turner, η οποία φτάνει στη Θεσσαλονίκη από το Λονδίνο και το West End.

Το δεύτερο Σαββατοκύριακο της ΔΕΘ, 16 και 17 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί και το 55ο Ράλι ΔΕΘ από τον Αυτοκινητιστικό Όμιλο Θεσσαλονίκης.

Η 87η ΔΕΘ είναι και αυτή ενταγμένη στην πρωτοβουλία της ΔΕΘ-HELEXPO, Zero Waste Expo, με ανακύκλωση σε 20 σημεία εντός του εκθεσιακού κέντρου οργανικών, ανακυκλώσιμων και μη ανακυκλώσιμων απορριμμάτων.

Ώρες λειτουργίας:

9 – 17 Σεπτεμβρίου 2023

Καθημερινές: 16:00 – 22:00

Σάββατο & Κυριακή: 10:00 – 22:00