Thessaloniki Magazine

5 + 1 ταινίες για το περιβάλλον

 

Γράφει η Ιωάννα Τζαναβάρη

Συντάκτρια Citycampus.gr

 

Τις τελευταίες δεκαετίες, περιβαλλοντικά προβλήματα όπως η υπερθέρμανση του πλανήτη, η υπεραλίευση και η ανεξέλεγκτη ρύπανση του νερού και του εδάφους εντείνονται με ραγδαίους ρυθμούς. Η κλιματική αλλαγή είναι εμφανής σε πολλούς τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας και η βέλτιστη διαχείριση του περιβάλλοντος είναι παραπάνω από αναγκαία.

Τα παραπάνω ζητήματα αλλά και άλλα πολλά φαίνεται πως έχουν απασχολήσει όχι μόνο την πολιτεία και τις κυβερνήσεις στο πλαίσιο διεθνών διαβουλεύσεων αλλά και τη μεγάλη οθόνη στοχεύοντας πρωτίστως στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και στην ενδυνάμωση και προώθηση περιβαλλοντικών αξιών.

Παρακάτω παρουσιάζονται 6 βραβευμένες ταινίες για το περιβάλλον, που απέσπασαν θετικές κριτικές από ειδικούς και κοινό.

1. Σιγή Ιχθύος

Μια ταινία των Θοδωρή Χονδρόγιαννου και Ανδρέα Λουκάκου, με θέμα ένα από τα πιο σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα της Μεσογείου, την εποχή που η κλιματική αλλαγή απειλεί όλο τον πλανήτη: την υπεραλίευση. Η ταινία αποκαλύπτει πώς η Μεσόγειος είναι η πλέον αλιευμένη θάλασσα στον πλανήτη και πώς οι εθνικές και ευρωπαϊκές πολιτικές έχουν αποτύχει να προστατέψουν την βιοποικιλότητα και την πλούσια ιστορία της.

2. Τα μυθικά πλάσματα του νότου

Μια οσκαρική ταινία του Μπεν Ζέιτλιν στην οποία παρουσιάζονται με ποιητικό και εντυπωσιακό τρόπο οι φυσικές καταστροφές που έπληξαν μια απομακρυσμένη κοινότητα στο ποτάμι της Λουιζιάνα, από τη σκοπιά μιας μικρής ηρωίδας η οποία καλείται να αντιμετωπίσει τόσο τη χειροτέρευση της υγείας του πατέρα της όσο και το λιώσιμο των πάγων.

3. Πριν την πλημμύρα

Μία από τις πιο αξιόλογες ταινίες ντοκιμαντέρ για την κλιματική αλλαγή με πρωταγωνιστή τον ηθοποιό και υπέρμαχο της κλιματικής κρίσης, Leonardo DiCaprio. Ταξιδεύοντας τους θεατές σε όλο τον κόσμο, το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει συγκλονιστικές αναφορές για το πώς επηρεάζονται διαφορετικά μέρη του πλανήτη από την κλιματική αλλαγή μέσω της αποψίλωσης των δασών, της ανόδου της στάθμης της θάλασσας και άλλων επιπτώσεων των ανθρώπινων δραστηριοτήτων.

4. Τα παιδιά της θάλασσας

Μια πρωτότυπη πολυβραβευμένη ιαπωνική ταινία κινουμένων σχεδίων του Ayumu Watanabe. Η anime ταινία επιχειρεί να αποτυπώσει μια σειρά από υπερφυσικά φαινόμενα που έχουν επηρεάσει τη υδρόβια ζωή του κόσμου, λόγω της πτώσης ενός κομήτη στη θάλασσα της Ιαπωνίας, μέσα από την καθημερινότητα μιας μαθήτριας γυμνασίου.

5. 2040

Ένα ντοκιμαντέρ του Damon Gameau που αντιμετωπίζει αισιόδοξα το θέμα. Η ταινία ξεκινά με την αποτύπωση του σήμερα και στην πορεία εξερευνά πώς θα έμοιαζε το μέλλον στο έτος 2040, αν εφαρμόζαμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις που έχουμε στη διάθεσή μας για να βελτιώσουμε την κατάσταση του πλανήτη μας. Ακολουθώντας, τη δομή ενός γράμματος προς την 4χρονη κόρη του, ο βραβευμένος σκηνοθέτης συνδυάζει παραδοσιακά πλάνα ντοκιμαντέρ με δραματοποιημένες σκηνές και οπτικά εφέ υψηλής ποιότητας για να δημιουργήσει ένα ιδανικό μέλλον για την κόρη του και τον πλανήτη μας.

5+1. Ο δάσκαλός μου το χταπόδι

Ένα συγκινητικό ντοκιμαντέρ για την άγρια ζωή των Pippa Ehrlich και James Reed. Η ταινία περιγράφει μια μοναδική ιστορία για τη σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα σε έναν άντρα, ο οποίος βιώνει μια δύσκολη περίοδο στη ζωή του και ένα χταπόδι, με φόντο ένα υποθαλάσσιο δάσος της Νότιας Αφρικής. Η ταινία βραβεύτηκε με Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ για το 2021.

Σβήσε το φως… και καλή προβολή!