Thessaloniki Magazine

Πάσχα στη Λευκωσία: Στην πιο λαμπερή πρωτεύουσα της Ευρώπης!

 

Λαμπερή και ζωντανή, με τη συνύπαρξη ευρωπαϊκού και ανατολίτικου αέρα να κυριαρχεί, η Λευκωσία συνδυάζει την εικόνα μιας ιστορικής πόλης και μιας σύγχρονης μητρόπολης και έχει τη δική της μοναδική ταυτότητα. Αποπνέει ιστορία και πολιτισμό, και η γοητευτική παλιά πόλη, που περιβάλλεται από τα εντυπωσιακά ενετικά τείχη, προσφέρει αμέτρητες επιλογές για βόλτες. Ειδικά τις ημέρες του Πάσχα, το κλίμα κατάνυξης και οι πολλές παραδόσεις που αναβιώνουν θα σας κάνουν να αισθανθείτε χαρά, αναζωογόνηση και γαλήνη, σε έναν τόπο που συνδυάζει το σύγχρονο στοιχείο με την παράδοση. Απολαύστε υπέροχη διαμονή σε εξαιρετικά πολυτελή και boutique ξενοδοχεία, συμμετέχετε σε όλες τις πασχαλινές εκδηλώσεις, επισκεφτείτε μουσεία, γκαλερί τέχνης, θρησκευτικά και ιστορικά μνημεία, αισθανθείτε τον ευχάριστα ζεστό καιρό της άνοιξης, περιηγηθείτε στα καταπράσινα και γραφικά περίχωρα της πόλης με τους πανέμορφους οικισμούς και αφεθείτε σε ένα μαγευτικό ταξίδι στην πιο λαμπερή πρωτεύουσα της Ευρώπης!

Πάσχα στις ιστορικές εκκλησίες της Λευκωσίας

Η Λευκωσία κοσμείται με πανέμορφες εκκλησίες, μικρές και μεγάλες, που σφύζουν από κόσμο στις μεγάλες γιορτές της χριστιανοσύνης. Τις ημέρες του Πάσχα ακολουθείται πιστά, με ευλάβεια και σεβασμό, όλο το ορθόδοξο λειτουργικό. Ειδικά εντός των τειχών, στην παλιά πόλη, ένα οδοιπορικό στους ναούς προσφέρει μια αξέχαστη εμπειρία προσκυνηματικής περιήγησης. Στα στενά γραφικά σοκάκια, φωλιάζουν πολλές εκκλησίες, όπως ο Καθεδρικός Ναός του Αποστόλου Βαρνάβα, ο παλαιός Καθεδρικός Ναός του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου με τις μοναδικές τοιχογραφίες του 18ου και 19ου αιώνα, που βρίσκεται στον περίβολο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, ο Άγιος Κασσιανός, ο Άγιος Αντώνιος, ο Αρχάγελλος Μιχαήλ ο Τρυπιώτης, ο Άγιος Σάββας. Επίσης, η Παναγία Χρυσαλινιώτισσα, στην άκρη της παλιάς πόλης, είναι μια από τις πιο παλιές βυζαντινές εκκλησίες, με την περίφημη εικόνα της «δίδυμης» Παναγίας, στην οποία η Θεοτόκος απεικονίζεται να κοιτάζει προς δυο κατευθύνσεις: η Γοργοϋπήκοος ακούει την παράκληση του πιστού και η Πληροφορούσα πληροφορεί τον Χριστό για την παράκλησή του. Ιερά μνημεία πίστης αποτελούν επίσης η εκκλησία του Αγίου Ελευθερίου και η Παναγία Φανερωμένη στο κέντρο της ιστορικής πόλης.

Αξίζει, επίσης, μια περιήγηση στην περιοχή της ορεινής Λευκωσίας, στο όρος Τρόοδος, όπου βρίσκονται οι περίφημες Τοιχογραφημένες Εκκλησίες, οι οποίες έχουν ανακηρυχθεί μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, λόγω των μοναδικών βυζαντινών και μεταβυζαντιών αγιογραφιών που τις κοσμούν. Δύο εξ αυτών είναι η Παναγία της Ασίνου του 12ου αιώνα, κοντά στο χωριό Νικητάρι και ο Άγιος Ιωάννης ο Λαμπαδιστής έξω από το χωριό Καλοπαναγιώτης.

Πάσχα παράδοσης στα χωριά της ορεινής Λευκωσίας

Επειδή το Πάσχα στο χωριό είναι «πάντα αλλιώς», απολαύστε μια διαδρομή στη φύση και την παράδοση εξερευνώντας την περιοχή της ορεινής Λευκωσίας. Στους πρόποδες του όρους Τρόοδος, περίπου 40χλμ από την πόλη, μέσα σε υπέροχο φυσικό περιβάλλον, φωλιάζουν μικρά πανέμορφα γραφικά χωριά που μεταφέρουν τον επισκέπτη σε μια άλλη εποχή. Χωριά όπως το Φικάρδου, που έχει ανακηρυχτεί στο σύνολό του ως μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco, ο Λαζανιάς, το Γούρι, ο Κάμπος και η Τσακκίστρα, ο Πεδουλάς, η Ευρύχου, η Γαλάτα, το Νικητάρι, το Σαράντι και άλλα, ολοκληρώνουν την εμπειρία για ένα αυθεντικό ταξίδι στην Κύπρο. Πανέμορφα παραδοσιακά καταλύματα προσφέρουν αυθεντική φιλοξενία, ενώ αξίζει να οργανώσετε και μια εκδρομή στα οινοποιεία της ευρύτερης περιφέρειας της Λευκωσίας. Τις ημέρες του Πάσχα, πολλά χωριά διατηρούν ζωντανή την παράδοση και οργανώνουν καθημερινά εκδηλώσεις, όπου αναβιώνουν πατροπαράδοτα έθιμα σε κλίμα θρησκευτικής κατάνυξης αλλά και διασκέδασης, με τοπικά εδέσματα για όλους, μουσικοχορευτικά και πολλά παραδοσιακά κυπριακά παιχνίδια. Αναζητήστε το πρόγραμμα εκδηλώσεων των χωριών για το Πάσχα και απολαύστε μοναδικές στιγμές!

Πάσχα στη Μονή Μαχαιρά

Στην περιοχή της ορεινής Λευκωσίας, μέσα σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον, βρίσκεται και η ξακουστή Μονή Μαχαιρά του 12ου αιώνα. Είναι μια από τις 5 Σταυροπηγιακές Μονές της Εκκλησίας της Κύπρου και εδώ φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Μαχαιριώτισσας, που σύμφωνα με την παράδοση αγιογραφήθηκε από τον Απόστολο Λουκά.

 

ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΚΥΠΡΙΑΚΑ ΕΘΙΜΑ

Το Πάσχα, η παράδοση της Κύπρου συναντά τον Χριστιανισμό, συνθέτοντας μερικά από τα ωραιότερα έθιμα, που εξακολουθούν να αναβιώνουν.

Μεγάλη Πέμπτη:

- Διατηρείται ως έθιμο η αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου, όπου ο ιερέας πλένει τα πόδια κληρικών.

- Οι νοικοκυρές βάφουν τα αυγά τους. Παλιά παράδοση είναι και το βάψιμο κίτρινων πασχαλινών αυγών με μαργαρίτες που μαζεύουν από τα χωράφια. Οι μαργαρίτες, γνωστές στην Κύπρο και ως σιμιλλούθκια, μεταφέρουν με το βράσιμο το ζωηρό κίτρινο χρώμα τους στα αυγά.

- Από νωρίς το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης ξεκινάνε οι προετοιμασίες για τις φλαούνες, το παραδοσιακό πασχαλινό κυπριακό έδεσμα, με το τρίψιμο του τυριού.

Μεγάλη Παρασκευή:

- Από το πρωί ετοιμάζεται ο στολισμός του Επιταφίου και ακολουθεί η Περιφορά. Οι κάτοικοι των ορεινών χωριών συνηθίζουν να παίρνουν στον Επιτάφιο τα γνωστά αγριολούλουδα που μοιάζουν πολύ με τη λεβάντα, τις μυροφόρες.

- Ψήνονται οι φλαούνες.

- Η παράδοση στην Κύπρο λέει πως ο αριθμός των Επιταφίων που θα προσκυνήσουμε σε εκκλησίες πρέπει να είναι μονός. Δηλαδή προσκυνούμε 3-5-7 ή περισσότερους Επιταφίους, σε μονό συνολικό αριθμό.

- Σε κλίμα κατάνυξης και σεβασμού η ημέρα κλείνει με την Περιφορά του Επιταφίου σε όλες τις εκκλησίες και με κάθε επισημότητα.

Μεγάλο Σάββατο:

- Στην πρωινή Πρώτη Ανάσταση όταν ο ιερέας αναγγέλλει το χαρμόσυνο νέο, «σείονται» οι ναοί από τα στασίδια και τις πόρτες που χτυπιούνται από τους πιστούς, ενώ ο ιερές σκορπίζει φύλλα δάφνης.

- Το βράδυ της Ανάστασης αναβιώνει το έθιμο «λαμπρατζιά». Η προετοιμασία του εθίμου διαρκεί μέρες. Τα παιδιά μαζεύουν ξύλα, κλαδιά και κορμούς δέντρων και τα στοιβάζουν στο προαύλιο της εκκλησίας για να ανάψει το βράδυ της Ανάστασης η λαμπρατζιά και να καεί το ομοίωμα του Ιούδα που τοποθετούν στην κορυφή της. Όλοι συναγωνίζονται ποιος θα φέρει το μεγαλύτερο ξύλο, τον «κούζαλο», καθώς η φωτιά πρέπει να είναι μεγάλη, να κάψει για πολλές ώρες και να φαίνεται από μακριά.

Την Κυριακή του Πάσχα τελείται η Λειτουργία της Αγάπης το πρωί και ακολουθεί πασχαλινό γλέντι με σούβλες και κυπριακά παιχνίδια όπως σούσα, καμήλα, λίγκρι, σακούλες και άλλα.

 

Παραδοσιακές κυπριακές γεύσεις του Πάσχα

Από κανένα κυπριακό τραπέζι της Λαμπρής δεν λείπουν τα ψητά κρέατα, κυρίως το αρνί στο φούρνο ή στη σούβλα («φουκούδες»), οι φλαούνες και τα κόκκινα αβγά.

Φλαούνες. Το πλέον πατροπαράδοτο πασχαλινό κυπριακό έδεσμα. Οι φλαούνες είναι τετράγωνες ή τριγωνικές, ανοιχτές στο κέντρο σαν πουγκί και τα βασικά υλικά της γέμισης (ή αλλιώς "φουκός") είναι διάφορα τυριά και αυγά. Κανονικά, το τυρί που χρησιμοποιείται στις φλαούνες παρασκευάζεται στην Κύπρο ειδικά για το σκοπό αυτό, για να μην λιώνει εύκολα και να φουσκώνει κατά το ψήσιμο και παραδοσιακά ψήνονται σε φούρνους από πηλό από τις γυναίκες της οικογένειας που μαζεύονται όλες για να τις ζυμώσουν και να τις φουρνίσουν. Οι φλαούνες τρώγονται το βράδυ μετά την Ανάσταση και την Κυριακή του Πάσχα.

Αυκωτές. Είναι κουλούρια με σουσάμι, σε διάφορα σχήματα, σαν θήκες όπου μπαίνουν ένα ή δύο κόκκινα αυγά στο κέντρο. Παραδοσιακά, οι αυκωτές προσφέρονταν ως δώρο στους βαπτιστικούς, μετά την Ανάσταση, έξω από την εκκλησία.

Αυγολέμονη. Το βράδυ, μετά την Ανάσταση, ακολουθεί γιορτινό τραπέζι με μαγειρίτσα ή «αυγολέμονη», παραδοσιακή σούπα με κρέας και αυγολέμονο.

 

Λαμπριάτικα κυπριακά Παιχνίδια & Χοροί

Τα πασχαλινά παραδοσιακά παιχνίδια αποτελούν πολύτιμη πολιτιστική κληρονομιά του κυπριακού λαού, με αρχαιοελληνικές και βυζαντινές καταβολές. Ξεκινούν από την Κυριακή του Πάσχα και διαρκούν ως την Τρίτη του Πάσχα. Συνηθίζονται περισσότερο στα χωριά, με τη συμμετοχή κατοίκων και επισκεπτών, και συνδυάζονται με χορούς και παραδοσιακά τοπικά εδέσματα. Η λίστα με τα λαμπριάτικα παιχνίδια είναι μακρά: σούσες, μάσκουλα, καμήλα, διτζίμιν, τριάππιδκια, σιοινίν, λιγκρί, σακουλοδρομίες, γαϊδουροδρομίες, αυγουλοδρομίες κ.α.

Για περισσότερες πληροφορίες για το ταξίδι σας στη Λευκωσία επισκεφτείτε: www.visitnicosia.com.cy

#visitnicosia