Το ταξίδι με τρένο αποτελεί ξεχωριστή εμπειρία. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για «ειδικές» διαδρομές που μας οδηγούν στην καρδιά της φύσης και σε ειδυλλιακά μέρη, τα οποία θα ήταν, σχεδόν, ακατόρθωτο να χαρούμε με άλλο τρόπο.
Ώρα λοιπόν για επιβίβαση! Πιάνουμε προνομιακή θέση στο παράθυρο και απολαμβάνουμε το υπερθέαμα της φύσης να ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια μας…
«Δαμάζοντας» τον Βουραϊκό με τον οδοντωτό
Το φαράγγι του Βουραϊκού, στολίδι της Αχαΐας, αποτελεί ένα από τα ωραιότερα αξιοθέατα της ελληνικής φύσης. Ανεβείτε στον οδοντωτό σιδηρόδρομο που ξεκινά από το Διακοφτό, περνά από το χωριό Ζαχλωρού και μέσα από μια εντυπωσιακή διαδρομή 22χλμ ‒ χαρακτηρισμένη ως η θεαματικότερη με τρένο σε ολόκληρη την Ευρώπη ‒ θα οδηγηθείτε στα Καλάβρυτα, σε υψόμετρο 750μ. από την επιφάνεια της θάλασσας.
Απόκρημνοι βράχοι και διαδοχικές χαράδρες καθηλώνουν το βλέμμα με την άγρια ομορφιά τους∙ καταρράκτες και ορμητικοί χείμαρροι κυλούν τα αφρισμένα νερά τους∙ υγρά σπήλαια με σταλακτίτες και σταλαγμίτες, οργιώδης βλάστηση και σπάνια είδη φυτών συνθέτουν τη μοναδικότητα αυτού του τόπου. Μην αφήσετε να σας παραπλανήσουν οι μεγάλες εκτάσεις γεμάτες λεμονιές και ελιές στη αρχή της διαδρομής. Σύντομα το σκηνικό αυτό αλλάζει και η πορεία σας αποκτά…άγριο ενδιαφέρον! Αλλεπάλληλα τούνελ και ψηλές κόκκινες ορθοπλαγιές, διαβρωμένες εμφανώς από την αδιάκοπη ροή του νερού, ορθώνονται μπροστά στα μάτια σας. Το υψόμετρο ανεβαίνει αισθητά και καθώς το τρένο αναρριχάται, το πρώτο «δόντι» του συρμού εμπλέκεται υποχρεωτικά ώστε να του προσφέρει την απαραίτητη υποβοήθηση.
Η διαδρομή διαρκεί μία ώρα, με ενδιάμεση στάση στο Μεγάλο Σπήλαιο. Το επιβλητικό μοναστήρι, το οποίο θεωρείται το αρχαιότερο της Ελλάδας, βρίσκεται «γαντζωμένο» σε κατακόρυφο μέτωπο βράχου ύψους 120 μ., πάνω από την απότομη χαράδρα του Βουραϊκού ποταμού.
Ακολουθώντας τους μαιάνδρους του Νέστου
Αν ο παράδεισος έχει πολλές πύλες, τότε σίγουρα σε μια από αυτές «τρυπώνει» το Περιβαλλοντικό Τρένο του Νέστου. Κυλώντας στις ίδιες ράγες όπου κάποτε περνούσε το θρυλικό Orient Express, μας ξεναγεί με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο στην κοιλάδα του Νέστου. Η διαδρομή ξεκινά από την Ξάνθη, περνά διαδοχικά από τον σταθμό Λιβερών και τη Σταυρούπολη, για να καταλήξει στο Παρανέστι Δράμας.
Το πιο γραφικό κομμάτι του ταξιδιού είναι η 18χλμ. διαδρομή από τους Τοξότες έως τη Σταυρούπολη της Ξάνθης. Από εδώ ξεκινάει το ταξίδι για τα Στενά του Νέστου. Η απόλυτη ηρεμία της φύσης «σπάει» στα ρυθμικά βήματα του συρμού. Το θέαμα είναι πραγματικά καθηλωτικό. Ο Νέστος κυλά νωχελικά ζωγραφίζοντας στο διάβα του άπειρους υδάτινους μαιάνδρους. Δεξιά και αριστερά απόκρημνες πλαγιές βυθίζονται στα νερά του. Η σιδηροδρομική γραμμή φανερώνεται και χάνεται στα έγκατα της γης ακολουθώντας, σαν μαγεμένη και αυτή, τη ροή του ποταμού. Το τρένο τρυπώνει στα σπλάχνα των βράχων μπαινοβγαίνοντας σε δεκάδες τούνελ, χώνεται στην πυκνή παρυδάτια βλάστηση δίπλα στο ποτάμι, παρακολουθεί το ατελείωτο παιχνίδι του Νέστου με τα βράχια, τα δέντρα και τις αμμουδιές.
Προσέξτε ότι: Λίγο ψηλότερα από τις γραμμές, ένα μονοπάτι λαξευμένο στα βράχια διασχίζει ένα από τα εντυπωσιακότερα παραποτάμια δάση της χώρας.
Ανακαλύπτοντας το μυθικό βουνό των Κενταύρων
Κάθε άνοιξη μέχρι αρχές φθινοπώρου ακόμη μια «ατραξιόν» προστίθεται στις ήδη πολλές του Πηλίου. Αυτή δεν είναι άλλη από τον γραφικό «Μουτζούρη», το τουριστικό τρενάκι που σκαρφαλώνει στις ορεινές πλαγιές του βουνού, ακολουθώντας μια από τις πιο στενές σιδηροδρομικές γραμμές στον κόσμο. Με αφετηρία τα Άνω Λεχώνια, ενδιάμεση στάση στην Άνω Γατζέα και τελικό προορισμό τις Μηλιές, η διαδρομή των 15 χλμ., που γίνεται και αντίστροφα, στολίζεται από θαύματα της φύσης και σπουδαία κτίσματα.
Τα τέσσερα ξύλινα ατμοκίνητα βαγόνια του «Μουτζούρη» λικνίζονται ανάμεσα σε δασωμένες πλαγιές ή διασχίζουν καμαρωτά πάνω από δώδεκα λιθόκτιστες και σιδερένιες γέφυρες.
Θυμηθείτε ότι: Στον γραφικό σταθμό Μηλεών λειτουργεί μικρή έκθεση με πληροφορίες για την ιστορία και τη λειτουργία του τρένου του Πηλίου.
Πηγή: www.visitgreece.gr