Thessaloniki Magazine

10 διαφορετικές χρήσεις του καφέ που θα σας εκπλήξουν!

 

Ο καφές, αγαπημένο ρόφημα των περισσοτέρων, βρίσκεται σε κάθε σπίτι. Ωστόσο, λίγοι γνωρίζουν, πέρα από απόλαυση, πόσους ακόμα εναλλακτικούς σκοπούς μπορεί να εξυπηρετήσει, εντός και εκτός σπιτιού! Σας παρουσιάζουμε μερικούς:

Απωθητικό δυσάρεστων οσμών

Βάλτε κόκκους από καφέ σε ένα διχτυωτό σακουλάκι και τοποθετήστε το σε ντουλάπες και στο αυτοκίνητο για να απορροφηθούν οι άσχημες μυρωδιές. Ακόμη, βάλτε λίγο καφέ σε ένα βάζο και φυλάξτε το στο ψυγείο. Θα διαλύει τις οσμές από τρόφιμα. Επίσης, αν τα χέρια σας μυρίζουν δυσάρεστα, μπορείτε να τρίψετε επάνω τους λίγο καφέ και να τα ξεπλύνετε με ζεστό νερό. Έτσι θα απομακρυνθεί η άσχημη μυρωδιά.

Φυσικό απωθητικό για τα μυρμήγκια

Χρησιμοποιήστε τα κατακάθια του καφέ για φυσική αντιμετώπιση των μυρμηγκιών. Τοποθετήστε κόκκους στα σημεία που αυτά συχνάζουν, καθώς η μυρωδιά τα απωθεί.

Φτιάξτε λίπασμα

Ο καφές είναι ιδανικός για να φτιάξετε λίπασμα. Μπορείτε να τον προσθέσετε σε φυτά που απαιτούν όξινο χώμα αφού παρέχει σημαντική ποσότητα στοιχείων όπως ο χαλκός, το κάλιο, το μαγνήσιο και ο φώσφορος. Ομοίως, η ανάμειξη αλεσμένων κόκκων καφέ σε σπόρους από καρότο και ραπανάκι βοηθάει σημαντικά στην ανάπτυξη των φυτών αυτών.

Επιδιορθώσεις επίπλων

Λειάνετε γρατσουνιές σε έπιπλα που είναι φτιαγμένα από σκούρο ξύλο. Βουτήξτε μια μπατονέτα σε υγρούς κόκκους και τρίψτε με αυτήν στην κατεστραμμένη περιοχή του ξύλου. Αν το επαναλάβετε πολλές φορές, το ξύλο θα μπορέσει να σκουρύνει πιο εύκολα.

Αρωματικό σαπούνι

Μπορείτε να φτιάξετε αρωματικό σαπούνι με κόκκους από καφέ. Προσθέστε ένα τρίτο του φλιτζανιού κόκκους καφέ σε μια λιωμένη μπάρα από σαπούνι γλυκερίνης, πλάστε την ξανά και στην συνέχεια χρησιμοποιήστε την για να καθαρίσετε καλά τα χέρια σας. 

Μαλακό κρέας

Με την βοήθεια του καφέ μπορείτε να μαλακώσετε περισσότερο το κόκκινο κρέας. Προσθέστε ένα κουτάλι της σούπας φρέσκους κόκκους καφέ σε μαρινάδες που ετοιμάζετε. Εκτός από το γεγονός ότι το κρέας θα γίνει πολύ πιο μαλακό, θα πάρει και μια υπέροχη καπνιστή μυρωδιά.

Αρωματικά σιφώνια

Προληπτικά, για να μη βουλώνουν τα σιφώνια του νεροχύτη και για να μη μυρίζουν άσχημα, ρίξτε πού και πού κατακάθια του καφέ και μετά αφήστε να τρέξει ζεστό νερό.

Κάντε απολέπιση

Ανακατέψτε ένα κουταλάκι κατακάθι του καφέ με μια-δυο σταγόνες ελαιόλαδο και θα έχετε ένα scrub για το δέρμα σας. Θα δείτε πόσο αναζωογονητική επίδραση θα έχει στο πρόσωπό σας. Κάνει, επίσης καλό στη μείωση της κυτταρίτιδας, σε άλλα μέρη του σώματός σας.

Πλαστελίνη για τα παιδιά

Αναμείξτε δυο φλιτζάνια ξηρών κόκκων καφέ με μισό φλιτζανάκι αλάτι και με 1 ή 2 φλιτζανάκια καλαμποκάλευρου. Προσθέστε αρκετό ζεστό νερό ώστε να αποκτήσει η ζύμη της πλαστελίνης την επιθυμητή υφή.

Μυστικό υλικό σε συνταγές

Προσθέστε κόκκους καφέ μέσα σε συνταγές ως ...μυστικό για την υπέροχη γεύση τους. Για παράδειγμα, αν ετοιμάζετε κάποιο είδος παγωτού ή ένα κέικ σοκολάτα, ο καφές ταιριάζει άψογα!