Thessaloniki Magazine

Road Trip στην Πελοπόννησο: Οδοιπορικό σε Γύθειο και Λακωνική Μάνη

 

 

Πετρόχτιστα χωριά με εντυπωσιακά πυργόσπιτα μέσα στις φραγκοσυκιές, λαμπρές καστροπολιτείες του παρελθόντος, εντυπωσιακά σπήλαια, βυζαντινές εκκλησίες, πανέμορφες παραλίες και μοναδική γαστρονομία…

Γύθειο

Η λακωνική Μάνη ξεκινά παραδοσιακά από το Γύθειο (43χλμ. ΝΑ της Σπάρτης), που αποτελεί ορμητήριο για να ανακαλύψετε το μεσαίο πόδι της Πελοποννήσου. Κτισμένο αμφιθεατρικά, με μεγαλοπρεπή αρχοντικά, πνιγμένο στα πεύκα και με θέα προς όλο τον Λακωνικό κόλπο, το Γύθειο είναι μια σύγχρονη παραλιακή πόλη, με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική προσωπικότητα και μακραίωνη ιστορία. Τα στενά του σοκάκια οδηγούν ψηλά, στο Μοναστήρι των Αγίων Πάντων, ενώ το λιμάνι που σφύζει από ζωή όλες τις ώρες της ημέρας. Η μεγάλη παραλία του προσφέρεται για βόλτες και απολαυστικές στιγμές στα ταβερνάκια με τα φρέσκα θαλασσινά. Το Γύθειο ενώνεται με στενή λωρίδα γης με το καταπράσινο νησάκι Μαράθι ή Κρανάη, όπου λέγεται πως κρύφτηκε ο Πάρης και η Ωραία Ελένη πριν φύγουν για την Τροία. Εδώ βρίσκεται και ο παραδοσιακός Πύργος Τζαννετάκη, που χτίστηκε το 1829, ο φάρος του νησιού και το γραφικό εκκλησάκι των αγίων Πέτρου και Παύλου. Αξίζει ακόμη να δείτε την αρχαία πόλη, στη βόρεια είσοδο του Γυθείου, με ερείπια ακρόπολης, θεάτρου και ρωμαϊκών κτηρίων. Οι παραλίες του Μαυροβουνίου και της Σελινίτσας προσφέρονται για δροσερές βουτιές, αλλά και για ρομαντικούς περιπάτους όταν πέφτει το σούρουπο. Σε κοντινή απόσταση, συναντάμε τον Αγερανό, παραλιακό οικισμό με παλιά μανιάτικα σπίτια, πύργους, αλλά και τεράστια αμμουδιά, καθώς και το γραφικό Σκουτάρι, στο μυχό όμορφου κόλπου.

 

Η Λακωνική Μάνη

Η Αρεόπολη, γραφική, με τα πλακόστρωτα δρομάκια και τα επιβλητικά πυργόσπιτα, προσκαλεί σε ένα νοερό ταξίδι πίσω στο χρόνο. Η βόλτα στα στενά της είναι μοναδική. Αξίζει να επισκεφθείτε το Ναό των Ταξιαρχών, την πλατεία της 17ης Μαρτίου καθώς και τους πύργους των οπλαρχηγών Καπετανάκου, Μπαρελάκου και Πικουλάκη.

Κατεβαίνοντας από την Αρεόπολη, μέσα σε μικρό όρμο με παλιά πέτρινα σπίτια κρεμασμένα σε βραχώδη πλαγιά ξεπροβάλλει το μαγευτικό Λιμένι. Άλλοτε οικισμός και λιμάνι της οικογένειας των Μαυρομιχαλαίων, σήμερα αποτελεί έναν από τους πιο γραφικούς οικισμούς της Ελλάδας που φημίζεται για τις ψαροταβέρνες δίπλα στο κύμα σε ειδυλλιακό σκηνικό με φόντο τον πύργο των Μαυρομιχαλαίων.

Έπειτα το Οίτυλο, χτισμένο αμφιθεατρικά, αποτελεί ένα από τα ιστορικότερα χωριά της περιοχής, καθώς σύμφωνα με τον Όμηρο, ανήκε στο Βασίλειο του Μενελάου και έλαβε μέρος στον Τρωικό πόλεμο. Εντυπωσιάζει με τα παραδοσιακά πετρόχτιστα σπίτια του, τα πλακόστρωτα καλντερίμια και τη γραφική πλατεία με τα παραδοσιακά καφενεία.

Κατεβαίνοντας ακόμα νοτιότερα, συναντούμε τον Γερολιμένα, γραφικό παραθαλάσσιο μανιάτικο οικισμό συναρπαστικής άγριας ομορφιάς με εξαιρετικό φρέσκο ψάρι πλάι στο κύμα.

Με κατεύθυνση προς το Ακρωτήριο Ταίναρο, σκαρφαλωμένα πάνω σε πλαγιά ξεπροβάλλουν σαν καρτ-ποστάλ τα παραμυθένια πυργόσπιτα της Βάθειας. Επισκεφτείτε τον οικισμό και χαθείτε στα σοκάκια και τον χρόνο!

Φτάνοντας στο Ακρωτήρι Ταίναρο βρισκόμαστε στο νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας και της βαλκανικής χερσονήσου, στο σημείο που για τους αρχαίους Έλληνες σηματοδοτούσε το πέρασμα στον Κάτω Κόσμο. Ο δρόμος φτάνει μέχρι ένα σημείο και μετά θέλει περπάτημα. Με μια εύκολη πεζοπορία 45 λεπτών θα φτάσετε στο Φάρο του Ακροταίναρου, εκεί που το Ιόνιο πέλαγος συναντά το Αιγαίο. Κλείστε τα μάτια, νιώστε τη θάλασσα του νότου και αφεθείτε στη δύναμη που ασκεί αυτό το μυθικό τοπίο!

 

Σπήλαιο του Διρού

Μοναδικό αξιοθέατο της περιοχής είναι το Σπήλαιο του Διρού. Ένας μυστικός υπόγειος κόσμος, χωρισμένος σε τρία επιμέρους σπήλαια, που βρίσκεται έξω από το χωριό Πύργος Διρού. Πρόκειται για τα Σπήλαια Γλυφάδα (ή Βλυχάδα), Αλεπότρυπα και Καταφύγι, το καθένα με τη δική του ομορφιά και σπάνια αρχαιολογική αξία. Στο Σπήλαιο Βλυχάδα θα απολαύσετε μια διαδρομή συνολικού μήκους 3.100μ. εκ των οποίων μόνο τα 300μ. είναι χερσαία. Για το θαλάσσιο τμήμα θα επιβιβαστείτε σε λέμβο και με οδηγό-ξεναγό του σπηλαίου θα περάσετε μέσα από διάφορους θαλάμους και στοές με ευφάνταστα ονόματα όπως το Σταυροδρόμι με τις Νηρηίδες, τη Λίμνη των Ωκεανίδων, τη Θάλασσα των ναυαγίων, τη Χρυσή Βροχή και τον Μεγάλο Ωκεανό, με μήκος 160 μ. και ύψος 30. Δίπλα από το Σπήλαιο μπορείτε να επισκεφθείτε το Νεολιθικό Μουσείο, με ανεκτίμητα, σε ιστορική αξία, ευρήματα των παλαιολιθικών χρόνων.

 

Διαμονή

Στο κάμπινγκ Gythion Bay, στην παραλία του Μαυροβουνίου, 5χλμ. από το Γύθειο. Από εδώ μπορείτε εύκολα να περιηγηθείτε σε όλη την περιοχή απολαμβάνοντας παράλληλα διαμονή στη φύση και προσεγμένες υπηρεσίες (www.gythiocamping.gr, τηλ. 2733022522).